Internet Weblog van de dag

Mao-beeldjes in trek bij toeristen.

Mao op de markt. Correspondent Bettine Vriesekoop in China over de antiekmarkt in Peking:

„Kastanjeverkopers, schoenpoetsers of fietsenmakers zijn dezer dagen uit het Pekingse straatbeeld verdwenen. Maar de marktkooplieden die mogen blijven, beleven juist gouden tijden. Op de grootste antiekmarkt van Peking, de Panjiayuan, waar aardewerk, tapijten, sieraden, schilderijen en Tibetaanse kunst worden verkocht, lopen nu al honderden westerse toeristen en cameraploegen rond. Maobeelden zijn het meest populair bij de toeristen, zegt verkoopster Zheng Yan.

Zheng is sinds deze week de trotse bezitter van een twee meter hoog Maobeeld dat achterin haar aardedonkere marktstalletje staat. Het beeld komt uit Fujian, is volgens Zheng veertig jaar oud en moet toeristen op het idee brengen om een kleinere uitgave van een Mao in klei of porselein mee naar huis te nemen.

Waarom Mao zo populair is ? „Voor ons is Mao nog altijd een held omdat hij de Volksrepubliek heeft gesticht en China heeft verlost van de Japanners en het feodalisme.” Maar waarom zouden buitenlanders van Maobeelden houden? „Ik denk omdat Mao typisch Chinees is”, zegt de verkoopster.

Ook koopman Chen doet goede zaken met zijn Maoparafernalia. Vooral rode boekjes zijn in trek, vertelt hij.”

Lees meer over de populariteit van Mao op nrc.nl/china