IMF voorspelt inflatiedaling eurozone

De inflatie in de eurozone zal in de loop van 2009 onder de 2 procent komen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een gisteren verschenen publicatie.

De lagere inflatieverwachting kan als steun in de rug gezien worden voor de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente de komende maanden ongemoeid te laten. De huidige hoge inflatie vergt eigenlijk een verhoging van de rente, maar dat kan negatieve consequenties hebben voor de toch al kwakkelende groei in Europa.

Voor 2008 gaat het IMF nog uit van een inflatie van rond de 3,5 procent, vooral veroorzaakt door hoge energie- en voedselprijzen. Aangenomen wordt dat die prijzen in de loop van 2009 zullen stabiliseren, waarmee ook de inflatie afremt. Daling tot onder de 2 procent wordt door economen van de ECB als „licht optimistisch” gekwalificeerd. Onderzoeken laten zien dat analisten voor 2009 weliswaar uitgaan van een inflatie van 1,9 procent, maar dat de onzekerheden daarover nog groot zijn.

De inflatie in de eurozone bedroeg vorige maand 4,1 procent, een record. De ECB heeft als doelstelling de inflatie „onder, maar dichtbij de 2 procent” te houden. Een hoge inflatie betekent dat de bank eigenlijk de belangrijkste rentevoet moet verhogen. Daarmee wordt geld lenen duurder, hetgeen een rem zet op de groei en dus de inflatie. Afgelopen maand verhoogde de ECB de rente met 0,25 procentpunt naar 4,25 procent. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis, een jaar geleden, had de ECB de rente niet veranderd, uit angst de onrust op de financiële markten verder te vergroten.

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, verlaagde sinds het begin van de kredietcrisis de rente stapsgewijs tot 2 procent. De Fed wilde daarmee banken steunen die door de crisis in de problemen waren gekomen. De inflatie in de Verenigde Staten is mede door de lage rente opgelopen tot 5,0 procent.

Uit de IMF-publicatie blijkt dat economen van zowel de Europese Commissie als de ECB sceptisch zijn over de inflatie. Zij waarschuwen voor zogenoemde tweederonde-effecten van hoge inflatie, zoals oplopende loonkosten en toenemende werkloosheid. De gemiddelde loonstijging bedraagt inmiddels 2,8 procent (tegen 2,2 in 2007) en de ECB vreest een verdere stijging. Donderdag zal de ECB haar rentebesluit bekendmaken.

Lees de IMF-publicatie via nrc.nl/economie