Het Vogelnest wordt scherp bewaakt

De Chinese autoriteiten verzekeren dat de komende Olympische Spelen veilig zullen verlopen, ook na de aanslag in het grensgebied. Het luchtafweergeschut staat klaar.

Chinese veiligheidsagenten patrouilleren in Kashgar in de provincie Xinjiang, waar gisteren volgens de autoriteiten zestien van hun collega’s omkwamen bij een aanslag. Foto AFP Chinese security guards patrol the area where an explosion killed 16 policemen in Xinjiang's famed Silk Road city of Kashgar in China's far northwestern, mainly Muslim Xinjiang region on August 4, 2008. China's Olympic run-up stuttered again as it was reported that terrorists killed the 16 policemen raising the security temperature ahead of the Games, which begin on August 8, as authorities had repeatedly warned that militants there were planning to sabotage the Games. AFP PHOTO/Peter PARKS AFP

Bettine Vriesekoop

In de directe omgeving van de olympische gebouwen staat luchtafweergeschut met hypermoderne detectieapparatuur. Het luchtvaartverkeer boven Peking wordt op de avond van de openingsceremonie stilgelegd. Het Plein van de Hemelse Vrede is al bijna hermetisch afgesloten. De aanslag in Xinjiang in het uiterste westen van het land, op meer dan 4.000 kilometer afstand van Peking, hebben politie en leger in de Chinese hoofdstad in hoogste staat van paraatheid gebracht.

In Kashgar zijn achttien buitenlanders opgepakt, zo heeft een ambtenaar van de autonome provincie Xinjiang vandaag bekendgemaakt. De partijsecretaris van de stad waar gisteren zestien politieagenten omkwamen, liet in reactie op dat bericht echter weten dat de arrestaties in verband staan met eerdere incidenten in de grensstad. Volgens de Chinese politie zijn de twee mannen die gisteren met een vrachtwagen op zeventig paramilitairen inreden, 28 en 33 jaar oud en van Oeigoerse afkomst. De aanslag kwam precies vier dagen voor de openingsceremonie van de Spelen, voor de bijgelovige Chinezen een slecht teken. Vier is het getal van de dood.

Rond de openingsceremonie in het Vogelnest komende vrijdag worden meer dan honderdduizend soldaten en politieagenten ingeschakeld. De veiligheid op straat en in de metro wordt in de gaten gehouden vanuit een controlekamer die beelden ontvangt van 300.000 beveiligingscamera’s, die door de hele stad verspreid staan opgesteld.

Voor bezoekers van de wedstrijden gelden vooralsnog de bij de Spelen gebruikelijke veiligheidsvoorschriften: geen scherpe voorwerpen, geen muntgeld, geen computers. Ook het meenemen van eet- en drinkwaren is verboden. Alle handbagage zal bij de ingang van de stadions hierop worden gecontroleerd.

De Oeigoeren, moslims van Turkse afkomst die een eigen dialect spreken, zijn de oorspronkelijke bewoners van Xinjiang. De provincie grenst aan Kirgizië, Afghanistan en Tadzjikistan. In de provincie zijn verschillende bewegingen actief die naar onafhankelijkheid streven.

Vervolg China: Pagina 4

ETIM voor Peking grootste dreiging

CHINA

Vervolg China van pagina 1

De bekendste en door Peking meest gevreesde Oeigoerse verzetsgroep is ETIM (East Turkestan Islamic Movement), een groep islamitische separatisten die banden zou hebben met Al-Qaeda.

Eind vorig jaar werd een negentienjarige moslima van ETIM op een vlucht van Urumqi naar Peking in de wc van het vliegtuig betrapt toen zij een blikje aanstekerbenzine tot ontploffing wilde brengen. In april van dit jaar arresteerde de Chinese politie een groep ETIM-aanhangers die voorbereidingen trof om tijdens de Spelen atleten te gijzelen en aanslagen te plegen op overheidsgebouwen en hotels.

ETIM wordt ook verantwoordelijk gehouden voor eerdere bomaanslagen in Kunming, Shanghai en Wenzhou eerder dit jaar. De aanslag op twee stadsbussen in Kunming die vorige maand twee slachtoffers maakte, is in een videoboodschap opgeëist door ETIM-commandant Seyfullah die aan China de heilige oorlog verklaarde. Maar Peking ontkent ieder verband tussen de laatste aanslag in Kunming, ETIM en de Olympische Spelen.

Directeur Li Wei van het anti-terreurcentrum van het Chinese instituut voor hedendaagse internationale betrekkingen twijfelt er niet aan dat ETIM achter de aanslag van gisteren in Kashgar zit. Hij zei evenwel dat er geen reden is voor paniek. „Als ETIM sterk genoeg zou zijn, zou het een aanlag als deze niet hebben gepleegd. Hun doel was duidelijk. Ze wilden uitsluitend paniek zaaien.”

    • Bettine Vriesekoop