Het is stil langs de grachten

In deze voor grote financiële concerns tumultueuze tijden, zitten toch ook de kleine bankjes niet stil.

Vorige week kondigde de Amsterdamse vermogensbeheerder Insinger de Beaufort aan zich te laten overnemen door het Franse BNP Paribas. Zo op het eerste gezicht een opmerkelijke stap. De klassieke bank (anno 1779) afficheert zich immers als een zelfstandige bank. Wij zijn, vermeldt de website, „een van de weinige banken [...] die met recht kunnen zeggen onafhankelijk te zijn.”

Dat verschaft klanten juist een uniek aanbelargument: „Onze onafhankelijke status biedt ons de flexibiliteit om snel te reageren, standaardoplossingen ter discussie te stellen en samen te werken met de besten op hun terrein, wie dat dan ook mogen zijn en waar die zich ook zouden kunnen bevinden.”

Dat wordt nu een gigant uit Parijs. Of uit Londen, want de voorgestelde overeenkomst, die over vijf jaar moet uitmonden in een volledige overname, is er een tussen Insinger en de Britse vermogensbeheertak van BNP.

Onderdeel van de fusie vormt ook Nachenius Tjeenk, ook al zo’n ruim twee eeuwen oude vermogensbank op de Amsterdamse Herengracht. Die bank, voortgekomen uit de banken Nachenius Dudok van Heel en de Weduwe Tjeenk & Co., was al drie jaar geleden door BNP Paribas ingelijfd. Daarvoor was ze lange tijd onderdeel van ABN Amro.

In de hoofdstedelijke grachtengordel tref je achter sierlijke gevels wel meer vermogens- of effectenbanken voor welgestelde particulieren aan met een rijk verleden. Stroeve, ook gevestigd aan de Herengracht, kwam acht jaar geleden in handen van Rabobank. Buurman Kempen & Co (anno 1903) werd de afgelopen jaren drie keer verkocht: in 2001 aan het Belgische Dexia, drie jaar later aan investeringsmaatschappij HAL en in 2006 aan Van Lanschot. Labouchère was al eerder onderdeel van Dexia, en daarvoor van Aegon – daar kunnen de beleggers van Legio Lease over meepraten. Een grachtje verderop, Keizersgracht 617, huist Theodoor Gilissen. In 2003 verkocht aan de Belgische bank KBC.

Terug op Herengracht, in een modern gebouw aan de Gouden Bocht, verspeelde Van der Hoop Bankiers drie jaar geleden eigenhandig de zelfstandigheid. Niet door zich te verkopen maar door failliet te gaan.

Is er dan helemaal niets meer exclusief financieels, dat geen bemoeienis heeft van beursgenoteerde grootbanken? Jawel, hoor. Op Herengracht 160 zetelt Ten Cate & Cie. En waar gaat die 127 jaar oude bank prat op? „Wij blijven onafhankelijk”, sprak topman Egbert ten Cate in februari in De Pers. Dat heeft Insinger de Beaufort ook eeuwenlang beweerd.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen