Gorilla’s talrijker dan aangenomen

Er leven ruim honderdduizend gorilla’s meer dan gedacht, melden onderzoekers na nieuwe tellingen in de Republiek Congo. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd op een internationaal congres voor primatologen in Edinburgh. Maar de meest bedreigde gorillatypen, zoals de berggorilla, tellen nog altijd slechts enkele honderden exemplaren.

Daarbij lieten andere primatologen vandaag, op datzelfde congres, weten dat van de 634 apensoorten en -ondersoorten ter wereld nu bijna de helft als bedreigd geldt. Ook de gorilla hoort daarbij.

De ruim honderdduizend extra gorilla’s behoren tot de westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla), de meest algemene van de vier typen gorilla’s. Er werd van uitgegaan dat er zo’n 100.000 leefden; de nieuwe tellingen, in twee afgelegen gebieden in het noorden van de Republiek Congo, brengen hun aantal op 175.000 tot 225.000. De meest bedreigde gorillatypen zijn de berggorilla en de Cross-Rivergorilla.

De resultaten zijn naar buiten gebracht door biologen van de Wildlife Conservation Society, een Amerikaanse dierenbeschermingsorganisatie die voor dit onderzoek samenwerkte met de regering van de Republiek Congo (niet te verwarren met de Democratische Republiek Congo, het buurland). Ze zijn nog niet door andere biologen bevestigd.

De tellingen betekenen nu ook nog geen verandering voor de plaats van de westelijke gorilla (de soort waartoe de westelijke laaglandgorilla behoort) op de rode lijst van de International Union of Conservation of Nature (IUCN). Daarop geldt Gorilla gorilla sinds vorig jaar als ‘ernstig bedreigd’. De IUCN noemt het waarschijnlijk dat in het jaar 2046, vergeleken met 1980, 80 procent van deze gorilla’s verdwenen zal zijn.

De IUCN zelf maakte op het apencongres in Edinburgh bekend dat 48 procent van de apensoorten en -ondersoorten volgens de rode lijst kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd zijn. De IUCN maakt deze inventarisaties samen met gespecialiseerde apenorganisaties en de natuurorganisatie Conservation International. Twee jaar geleden liet de organisatie al weten dat van de 395 apensoorten 29 procent bedreigd is, vooral door ontbossing en de jacht op apenvlees.