Gestolen beeldje uit Leids museum terug naar Egypte

KAIRO, 5 aug. Nederland heeft een drieduizend jaar oud beeldje teruggegeven aan het land van herkomst, Egypte. Het 8,8 cm metende, aardewerken grafbeeldje - een `ushebti` zoals die in de 19de dynastie veel aan de doden werden meegegeven - werd in 1985 door een team van Britse en Nederlandse archeologen opgegraven in Saqqara, ten zuiden van Kairo. Veel van de vondsten op die opgeslagen in een nabij gelegen magazijn, dat in 1987 werd leeggeroofd. Het beeldje werd door een verzamelaar gekocht op een kunstveiling in Brussel. Het zou uit een Duitse verzameling afkomstig zijn. Toen de koper het in 2006 ter beoordeling toonde aan experts van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, werd het herkend. Via de Nederlandse justitie is het kunstwerk eind juli terugbezorgd aan het Egyptisch Museum in Kairo, waar het nu wordt gerestaureerd.