Film van de dag

Christian Bale als de Wall Street-yuppie Patrick Bateman, die er ’s nachts op uit gaat om vrouwen te vermoorden, in de film American Psycho. RTL Nederland American Psycho Deze foto is vrij van rechten voor publicatie van redactionele artikelen Naamsvermelding verplicht: RCV
Christian Bale als de Wall Street-yuppie Patrick Bateman, die er ’s nachts op uit gaat om vrouwen te vermoorden, in de film American Psycho. RTL Nederland American Psycho Deze foto is vrij van rechten voor publicatie van redactionele artikelen Naamsvermelding verplicht: RCV

American Psycho. De film biedt minder sadistisch spektakel dan de gelijknamige roman van Bret Easton Ellis. Regisseuse Mary Harron gaf een bijna feministische interpretatie en toont de hoofdpersoon, Wall Street-yuppie Patrick Bateman (Christian Bale) – die ’s nachts onschuldige vrouwen op gruwelijke manier vermoordt – als een man die veel tijd en zorg besteedt aan zijn uiterlijk. En het hebben van het mooiste visitekaartje is van cruciaal belang, zo laat een sardonische scène zien. Harron plaatst de dood en verderf zaaiende yuppie in de cultureel-historische context van het Reagan-tijdperk. Zo bespreekt Bateman in een geestige voice-over bijvoorbeeld Phil Collins Sussudio en Hip to be Square van Huey Lewis & the News („He’s been compared to Elvis Costello, but I think Huey has a far much more bitter, cynical sense of humour”). (Mary Harron, 2000, VS), RTL 7, 22.40-0.35u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg