Evacuatie na strijd in Zuid-Ossetië

Tbilisi. De separatistische Georgische provincie Zuid-Ossetië is begonnen met het evacueren van honderden vrouwen en kinderen naar Rusland. De evacuatie volgt nadat afgelopen weekeinde het geweld tussen Georgië en de opstandige regio oplaaide. Bussen met meer dan 500 personen zouden naar Rusland zijn vertrokken. Bij vuurgevechten tussen Georgische troepen en separatisten die vrijdagnacht begonnen, kwamen volgens Zuid-Ossetië zeker zes mensen om het leven. Vijftien anderen raakten gewond. Zuid-Ossetië beschuldigt Georgië dat het de aanval is begonnen toen het de hoofdstad vrijdag bestookte met granaten. Georgië zegt dat het ”gedwongen” werd om het vuur te openen nadat Georgische vredestroepen in het grensgebied werden beschoten. Zuid-Ossetië scheidde zich begin jaren negentig na een bloedige oorlog af van Georgië. Sinds 2004 laaien de spanningen tussen Georgië en Zuid-Ossetië geregeld op.