En dat is nummer vijf

Vorig jaar flirtte hij al eens uitvoerig met Valencia, tot woede van de fans van HSV.

Nu vertrekt middenvelder Rafael van der Vaart toch naar Spanje, naar Real Madrid.

Rafael van der Vaart: „Zoals iedereen weet, heb ik altijd in Spanje willen voetballen.” Foto AP Dutch player Rafael van der Vaart reacts during an interview as the national soccer team prepares ahead of Euro 2008 in Hoenderloo, east central Netherlands, Tuesday May 27, 2008. (AP Photo/Peter Dejong)
Rafael van der Vaart: „Zoals iedereen weet, heb ik altijd in Spanje willen voetballen.” Foto AP Dutch player Rafael van der Vaart reacts during an interview as the national soccer team prepares ahead of Euro 2008 in Hoenderloo, east central Netherlands, Tuesday May 27, 2008. (AP Photo/Peter Dejong) Associated Press

Rafael van der Vaart wordt vandaag gepresenteerd als de nieuwe aanwinst van de Spaanse voetbalclub Real Madrid. De aanvallende middenvelder komt over van het Duitse Hamburger SV en tekent in Madrid een contract voor vijf jaar. Real telt vijftien miljoen euro neer voor de Nederlander. Daarmee komt na drie jaar een einde aan de haat-liefdeverhouding van Van der Vaart met Hamburg, en met de fans in de Duitse havenstad.

De 25-jarige Van der Vaart, die 58 interlands speelde voor het Nederlands elftal, heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij graag in Spanje wilde voetballen, het land van zijn moeder. Vorig jaar flirtte hij in het tussenseizoen al met Valencia, hij poseerde zelfs met een shirt van de club, een foto die in de boulevardkrant Bild opdook, wat hem vervolgens de bijnaam ‘Van der Verrat’ opleverde. Hij kwam zelfs niet opdagen voor de eerste Europese duels met HSV, na een blessure die hij opliep toen hij zijn zoontje optilde. Volgens critici probeerde hij op die manier versneld een transfer af te dwingen, en hield zo de mogelijkheid open om later dat seizoen nog voor Valencia te kunnen spelen in Europese wedstrijden. Na een wekenlang durende soap met dagelijkse afleveringen in Spaanse en Duitse kranten, fluitconcerten aan zijn adres, lezersbrieven en spandoeken voor en tegen, bleef Van der Vaart uiteindelijk bij HSV.

Ook nu bleek een gelijkaardig scenario zich af te tekenen. De nieuwe trainer van Hamburger SV, de Nederlander Martin Jol, liet zijn sterspeler afgelopen weekeinde uit het team voor de vriendschappelijke wedstrijden tegen Real Madrid en Juventus om de Emirates Cup in Londen. Volgens Jol was Van der Vaart er niet helemaal bij met zijn gedachten. De voetballer kreeg zelfs geen plek op de bank, maar mocht de duels vanaf de tribune bekijken.

Jol had Van der Vaart al voor de eerste training in juli voor de keus gesteld. Hij vroeg aan de voetballer of hij nog steeds voor HSV wilde uitkomen. Zonder blikken of blozen stelde Van der Vaart de club, de fans en de medespelers gerust: hij zou HSV trouw blijven. Zijn contract liep ook gewoon door tot 2009.

Maar de Spaanse lokroep bleek toch aantrekkelijker dan de belofte van trouw aan HSV. Afgelopen weekeinde had Van der Vaart een gesprek met Ramon Calderon, de voorzitter van Real. Ze troffen elkaar in de catacomben van het stadion van Arsenal, terwijl spelers van HSV en Real zich warmliepen voor het nakende oefenduel. Terwijl HSV enkele dagen voordien nog had gemeld dat een bod van Real op de middenvelder te laag was, werd er nu blijkbaar sneller onderhandeld. Het was Van der Vaart zelf die het nieuws meldde op zijn website: hij verdedigt vanaf nu het witte shirt van de Koninklijke uit Madrid.

‘Afgelopen nacht is de deal rondgekomen’, stond gisterochtend te lezen op Van der Vaarts site. ‘Zoals iedereen weet, heb ik altijd in Spanje willen voetballen, ik heb een sterke band met dat land. Nu ga ik spelen voor Real Madrid. Het is een droom die uitkomt!’ Het nieuws werd vervolgens bevestigd door Bild. Sinds de Valencia-foto van vorig jaar heeft Van der Vaart weer een uitstekende relatie met die krant. Zijn vrouw Sylvie Meis, in Duitsland een geliefd fotomodel, verzorgde het afgelopen Europees kampioenschap voetbal ook een videocolumn voor de krant.

Van der Vaart wordt na Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben, Royston Drenthe en de nu geblesseerde Wesley Sneijder de vijfde Nederlander in de selectie van Real. Vooral de Duitse coach Bernd Schuster drong aan op de komst van de Nederlander. Real begint het seizoen op 17 augustus met de wedstrijd om de Spaanse Super Cup tegen uitgerekend Valencia, de vorige flirt van Van der Vaart. In het eerste competitieweekeinde, eind augustus, speelt de club uit tegen Deportiva La Coruña.

Bekijk Van der Vaarts site op www.vandervaartofficial.com