Britse bank moet op overnamepad

HSBC moet zich opmaken voor een paar transacties. De grootste bank van Engeland mag dan misschien nog niet het einde van de kredietcrisis inluiden, HSBC doorstaat de inzinking beter dan haar branchegenoten. De aandelenkoers van HSBC is het afgelopen jaar nauwelijks gedaald. Beleggers erkennen dat de bank goed gekapitaliseerd is en zeer uiteenlopende activiteiten heeft. HSBC moet deze voordelen benutten om op koopjesjacht te gaan.

De interim-resultaten van de bank bevestigen dat HSBC weliswaar één groot probleem heeft – Household, de Amerikaanse verstrekker van subprime-hypotheken, die in 2003 werd overgenomen – maar voor het overige betrekkelijk gezond lijkt. De winst vóór belastingen is vergeleken met de eerste helft van 2007 bijna 30 procent gedaald, maar vergeleken met de tweede helft van dat jaar 1 procent gestegen.

Omdat de bank eerder dan andere bedrijven had gewaarschuwd voor de gevaren van subprime-hypotheken, zou het ergste wel eens achter de rug kunnen zijn. De in het inkomstenoverzicht opgenomen voorziening voor deze hypotheken van 10,1 miljard dollar (6,5 miljard euro) viel 8 procent lager uit dan in de tweede helft van 2007, en de voorziening voor de Europese leningen is nauwelijks veranderd.

Er zijn uiteraard ook zorgen. De bank is pessimistisch over de onmiddellijke toekomst, en de omvang van de betalingsachterstanden bij de Amerikaanse consumentenleningen is sinds half mei met 0,7 procent gestegen naar 5,7 procent. Over het geheel genomen profiteert HSBC echter van de diversiteit van haar activiteiten. Hoewel de winstgroei op de gevestigde markten vertraagd is, is de winst in Azië en het Midden-Oosten sinds de interim-resultaten van vorig jaar met 60 procent omhooggeschoten.

HSBC heeft nu een kernkapitaal van 7,5 procent en een krediet-depositoverhouding van 86 procent, op een moment dat haar branchegenoten worstelen om hun balansen op orde te krijgen en zuchten onder de toegenomen lasten van de kredietfinanciering. De enige andere grote Europese bank die op dezelfde voordelen kan bogen – het Spaanse Santander – heeft al toegeslagen, en zal waarschijnlijk Alliance & Leicester kunnen inlijven tegen de boekwaarde.

De Britse bank kan daartegen inbrengen dat zij al aan het spel deelneemt met haar bod op Korea Exchange Bank. Maar zelfs als die transactie doorgaat, zou het kernkapitaal van HSBC slechts tot zo’n 7 procent slinken, aldus Keefe, Bruyette & Woods. Daardoor blijft er ruimte over voor een mogelijke uitbreiding van de activiteiten in Brazilië en met name India. HSBC zou dat nu moeten doen.

George Hay

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • George Hay