Bestuurder van TNK-BP stapt op

Financieel topman James Owen vertrekt bij het Russisch-Britse olieconcern TNK-BP. Het is de volgende stap in de machtsstrijd binnen het bedrijf.

Het ontslag van Owen wordt door analisten gezien als een overwinning voor de vier Russische miljardairs Fridman, Chan, Blavatnik en Vekselberg, die samen de helft van de aandelen van TNK-BP in handen hebben. De vier zijn in een bittere strijd verwikkeld met het Britse energiebedrijf BP over de koers van het bedrijf. De Russische aandeelhouders hebben eerder het aftreden van topman Robert Dudley geëist omdat hij de Britse belangen binnen de joint venture zou bevoordelen.

Volgens een persbericht van TNK-BP vond Owen het in de huidige sfeer moeilijk om onafhankelijk te blijven werken. Hij vertrekt officieel eind augustus bij het in Moskou gevestigde bedrijf.

TNK-BP, de op twee na grootste olieproducent van Rusland, ligt sinds maart onder vuur van de Russische autoriteiten. Naar alle waarschijnlijkheid wil het Kremlin zich een meerderheidsbelang in de joint venture toe-eigenen, via een van zijn staatsbedrijven Gazprom of Rosneft. Het past in het beleid om de natuurlijke grondstoffen te (re)nationaliseren, dat is ingezet door voormalig premier Poetin. Vorig jaar raakte BP zijn belang in het enorme Kovykta-gasveld kwijt aan Gazprom. Een jaar eerder verkocht Shell de helft van zijn belang in het gas- en olieveld Sachalin-2 aan Gazprom.

Geruchten gaan dat de vier Russische aandeelhouders van TNK-BP samenwerken met het Kremlin in hun pogingen de invloed van BP te verminderen. Beide partijen ontkennen dat.

Voor BP is de Russische joint venture van groot belang. TNK-BP is goed voor een kwart van de huidige olieproductie van BP, en voor eenvijfde van zijn reserves.

Met het ontslag van Owen lijkt de positie van BP binnen de joint venture verder verzwakt. Twee weken geleden moest topman Dudley Rusland verlaten omdat de Russische autoriteiten weigerden zijn visum te verlengen. Om dezelfde reden trok BP de afgelopen maanden 148 van zijn werknemers terug uit Rusland.

Vorige week spraken Tony Hayward, topman van BP, en Michail Fridman met elkaar in Praag over een mogelijke oplossing van het conflict. Sindsdien is er weinig voortgang geboekt.