Afgeschermd profiel op Hyves is openbaar, concludeert rechter

ASSEN. Een afgeschermd Hyves-profiel kan in geval van smaad als openbaar worden beschouwd. Dat bleek gisteren bij de politierechter in Assen. Die veroordeelde de 31-jarige W.K. uit het Drentse Bovensmilde tot een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur en het betalen van 522 euro smartegeld aan haar ex. De man werd in augustus vorig jaar door K. als pedofiel bestempeld op haar Hyvesprofiel. Hoewel de vrouw een afgeschermd profiel heeft, dat alleen leesbaar is voor door haar toegelaten vrienden, familie en collega`s, ging het `pedoverhaal` toch rond. De ex deed aangifte. Volgens de raadsman van de vrouw, mr. A. Allersma, is een afgeschermd Hyves-profiel in juridische zin te vergelijken met een huiskamer, waarin je op basis van vrijheid van meningsuiting tegen vrienden mag zeggen wat je wilt. Volgens de politierechter gaat een afgeschermd Hyves-profiel verder. Het is toegankelijk voor iedereen die door K. is uitgenodigd en toegevoegd.