VS jagen op Al-Qaeda langs grens Pakistan

De VS zijn ontevreden over resultaten die Pakistan boekt in de strijd tegen terreur.

Het Amerikaanse leger lanceert daarom zelf aanvallen vanuit Afghanistan.

Vorige week waren er al geruchten dat de bommenexpert van Al-Qaeda, Abu Khabab al-Masri, was gedood bij een Amerikaanse raketaanval op een grensstadje in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan. Gisteren kwam de bevestiging van Al-Qaeda in de vorm van een verklaring op extremistische websites. De authenticiteit hiervan kon niet worden bevestigd.

De Amerikaanse luchtaanval vond plaats net voor het bezoek van de Pakistaanse premier Yousuf Gilani aan de Amerikaanse president Bush in Washington. In een interview met CNN zei Gilani dat Pakistan een Amerikaanse aanval „zeker” als een schending van de Pakistaanse soevereiniteit zou beschouwen. Als de CIA meer informatie zou delen met Pakistan, zou het land de extremisten zelf kunnen aanpakken, aldus Gilani. Maar, zei hij, „de Amerikanen zijn een beetje ongeduldig”.

De woordenstrijd tussen Pakistan en de Verenigde Staten is niet nieuw en volgt ook steeds hetzelfde patroon: de Amerikanen doen pogingen vanuit Afghanistan de top van Al-Qaeda in het Pakistaanse grensgebied uit te schakelen, Pakistan maakt bezwaar tegen de schending van zijn soevereiniteit, de Amerikanen verzekeren Pakistan dat zijn soevereiniteit niet zal worden geschonden en lanceren opnieuw raketten als ze denken dat hoge Al-Qaedaleden zich binnen schootsafstand bevinden.

De VS nemen hun toevlucht tot deze aanvallen uit frustratie over de gebrekkige resultaten die Pakistan volgens hen boekt in de strijd tegen terreur. Ze verdenken de Pakistaanse inlichtingendienst ISI ervan banden met extremisten te onderhouden en ze te beschermen.

Om die Amerikaanse kritiek tegen te gaan, liet premier Gilani enkele uren voordat hij naar Washington ging een verklaring uitgaan. Daarin stond dat de ISI onder het gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken was geplaatst. De regering zou zo meer greep krijgen op de inlichtingendienst, die bekendstaat als een ‘staat binnen de staat’.

Maar het machtige Pakistaanse leger stak een stokje voor het besluit van Gilani. Binnen 24 uur werd het teruggedraaid en verklaarde de premier dat er slechts besloten was tot meer samenwerking.

De ISI steunde in de jaren negentig de Talibaan in Afghanistan. Dat deed de dienst onder andere met de opleiding van extremisten in madrassa’s (koranscholen) in Kashmir en de gebieden aan de Afghaanse grens. Verder wordt de ISI ervan beschuldigd militante groepen aan te sturen die aanslagen plegen in het Indiase deel van Kashmir.

Ook na de val van het Talibaan-regime in 2001 werd de ISI beschuldigd van dubbelspel: enerzijds is het zijn taak om moslimextremisten aan te pakken, anderzijds zou de dienst betrokken zijn bij allerlei aanslagen.

Hoe kan het bijvoorbeeld, zeggen critici, dat de inlichtingendienst de meest gezochte terrorist van Pakistan niet kan vinden, terwijl hij in mei een persconferentie gaf voor journalisten in de regio Zuid-Waziristan? Baitullah Mehsud, leider van de Pakistaanse Talibaan, wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de moord op oud-premier Benazir Bhutto en een reeks aanslagen waarbij honderden doden vielen. In juni nog beschuldigden de Afghaanse en Indiase regeringen de dienst van een aanslag op de Indiase ambassade in Kabul, die 58 levens eiste.

De regerende Pakistaanse Volkspartij won de verkiezingen in februari onder andere door haar belofte om extremisten niet langer militair te bestrijden. In plaats daarvan zou er worden onderhandeld met stammen die extremisten onderdak verlenen in het grensgebied met Afghanistan.

Dat leidde aanvankelijk tot een afname van het geweld. Maar in de afgelopen weken zijn veel onderhandelingen stukgelopen, waaronder die met Mehsud, de meest gezochte terrorist. Sindsdien is het aantal aanslagen in Pakistan en Afghanistan weer toegenomen.

Tijdens Gilani’s bezoek aan Washington vorige week klaagde de Amerikaanse regering dan ook over de contacten die de ISI zou onderhouden met militanten in de grensregio met Afghanistan. De dienst zou bovendien informatie over Amerikaanse plannen voor raketaanvallen op terroristische doelen doorspelen aan de militanten, die weer banden onderhouden met Al-Qaeda.

Mocht dit zo zijn, dan is de ISI er niet in geslaagd Al-Masri, de bommenexpert van Al-Qaeda, op tijd te waarschuwen.