Vroeg verhaal Theo Thijssen ontdekt

DEVENTER, 4 aug. Het literair-historische tijdschrift De Parelduiker heeft een onbekend jeugdwerk van schrijver Theo Thijssen ontdekt. Dat werd gisteren bekendgemaakt op de Deventer Boekenmarkt. De schrijver (1879-1943) maakte vlak voor zijn dood in een curriculum vitae melding van het verhaal uit 1901 over een man die een gewond eendje mee naar huis neemt. Het Eendje, een tragikomische schets, is teruggevonden in een onlangs voltooide digitalisering van de voorloper van het blad Elsevier, dat vroeger een letterkundig in plaats van een opinietijdschrift was. Thijssen was in 1901 een nog vrijwel onbekende onderwijzer in Amsterdam. De vondst van dit verhaal is waardevol, omdat uit de periode voor 1905 vrijwel geen pennenvruchten van Thijssen bekend zijn. Het Eendje is te lezen op de website van Elsevier.