VDH niet op 200 vrij

De ultieme droom van Van den Hoogenband: drie keer op rij olympisch goud op de 100 meter vrije slag winnen.

Dus dan maar geen 200 vrij.

In China wordt druk gerepeteerd voor de openingsceremonie van de Zomerspelen. Foto AFP Chinese performers wait in front of the National Stadium, also know as the "Bird's Nest" prior a full dress rehearsal for the Beijing 2008 Olympics on August 2, 2008 in Beijing. A dress rehearsal for the Beijing Olympics opening ceremony was set to go ahead organisers said, despite security breaches that led to footage of an earlier practice leaking out. AFP PHOTO/Teh Eng Koon AFP

Zwemmer Pieter van den Hoogenband ziet af van de 200 meter vrij slag tijdens de Olympische Spelen in Peking. De reden is dat hij zich volledig wil concentreren op de 100 meter vrije slag. Dat zei Van den Hoogenband gisteren in De Telegraaf.

„Dit besluit neem ik met pijn in mijn hart”, aldus de dertigjarige Eindhovenaar op de laatste dag van het trainingskamp in Hongkong. „Ik weet dat ik op de 200 vrij normaal gesproken alleen Michael Phelps voor me hoef te dulden. Maar ook die is niet onverslaanbaar. De 100 vrij is echter een afstand waar ik bezeten van ben. Om mijn ultieme droom op dat nummer na te jagen, moet alles wijken. Zelfs een medaille die me op een ander nummer niet lijkt te kunnen ontgaan.”

Van den Hoogenband twijfelde al langere tijd over een start op de 200 vrij. Hij zette op deze afstand weliswaar goede tijden neer, maar de combinatie met de 100 vrij was bij het olympische programma in Peking te zwaar. Er zit niet voldoende ruimte tussen de twee nummers om te kunnen herstellen. Ook al zijn concurrenten op de 100 vrij zwemmen de dubbele afstand niet. Van den Hoogenband kan de eerste zwemmer worden die drie keer op rij de olympische titel op de 100 meter vrije slag wint.

Technisch directeur Jacco Verhaeren van de zwembond heeft gisteren de opstelling voor de series van de olympische estafettes bekendgemaakt. Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Hinkelien Schreuder en Manon van Rooijen moeten zaterdag op de 4x100 meter vrij een plek in de finale afdwingen. De twee langzaamste zwemsters maken in de eindstrijd plaats voor Marleen Veldhuis en Inge Dekker.

Bij de mannen bestaat het kwartet uit Pieter van den Hoogenband, Mitja Zastrow, Bas van Velthoven en Robert Lijesen. Voor dit nummer zijn niet meer zwemmers beschikbaar.

Het vrouwenviertal in de series van de 4x200 meter vrij bestaat uit Heemskerk, Kromowidjojo, Van Rooijen en Saskia de Jonge. Met het samenstellen van de 4x100 meter wissel wacht Verhaeren nog. „Dat is aan het einde van het toernooi, dus ik wil eerst het verloop van de wedstrijden afwachten”, lichtte de coach toe.

Verhaeren rekent tijdens de Spelen op vier medailles voor de Nederlandse zwemploeg. Volgens de coach zijn de plakken echter geen inkoppers. „Dat is wel een verschil met vier en acht jaar geleden. In Sydney was Inge de Bruijn bijvoorbeeld torenhoog favoriet. De toppers zitten er nu tegenaan te schurken. Als ze alles goed doen, kunnen ze de kansen pakken die er liggen”, aldus Verhaeren.

Verhaeren noemt een medaille op de 4x100 meter vrij bij de vrouwen en Marleen Veldhuis op de 50 vrij wel een ‘zekerheidje’. „De vrouwen zijn wereldrecordhouders en Marleen staat met haar tijd op de 50 vrij tweede op de ranglijst. Maar we willen meer dan twee medailles. Van den Hoogenband en Inge Dekker kunnen ook voor een succes zorgen. Al het hele seizoen hebben we goede prestaties neergezet. Ik verwacht dat we dat in Peking ook weer gaan doen.”

Volgens de coach kan het aan de voorbereiding in ieder geval niet liggen. Hij kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen weken met zijn ploeg in Hongkong. „We hebben niks laten liggen en aan alle details gedacht. We zijn er klaar voor”, aldus Verhaeren. (ANP)