Van der Vaart vijf jaar naar Real Madrid

Rafael van der Vaart speelt komend seizoen voor Real Madrid. De 58-voudige international komt van het Duitse Hamburger SV en zal morgen in Madrid worden gepresenteerd.

In de huidige selectie van Real is hij na Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Royston Drenthe de vijfde Nederlander.

Real Madrid zou een transfersom van 13 miljoen euro aan HSV moeten betalen. De betrokken partijen kwamen afgelopen nacht tot overeenstemming. Van der Vaart bevestigde vandaag op zijn website dat de transfer is afgerond en dat hij een contract voor vijf jaar zal tekenen.

De nieuwe HSV-trainer Martin Jol stelde het afgelopen weekeinde de 25-jarige middenvelder niet op in het toernooi om de Emirates Cup in Londen. Zowel zaterdag tegen Real Madrid als gisteren tegen Juventus liet Jol hem buiten het elftal, omdat hij meende dat Van der Vaart met zijn hoofd niet bij het voetbal was.

Vóór de eerste training begin juli stelde Jol de Nederlander sterspeler al voor de keus. Van der Vaart moest snel beslissen of hij nog voor HSV wilde uitkomen. Van der Vaart stelde de club, de trainer en de supporters gerust met de mededeling dat hij HSV trouw zou blijven. Vervolgens meldde HSV dat het bedrag dat Real Madrid aanvankelijk bood voor Van der Vaart veel te laag was. Afgelopen weekend werd de speler in Londen benaderd door Realvoorzitter Calderon. Ze troffen elkaar net buiten de kleedkamer, terwijl spelers van Real en HSV zich klaarmaakten voor het duel.

Van der Vaart, die in de zomer van 2005 van Ajax naar HSV ging, stond al lange tijd op het verlanglijstje van de Duitse trainer van Real, Bernd Schuster. Vorig jaar zomer ketste een transfer van de Nederlander naar Valencia op het laatste moment af. Van der Vaart en zijn vrouw Sylvie zijn zeer populair in Hamburg. Sylvie is in Duitsland een geliefd fotomodel.

Wesley Sneijder, een van de Nederlanders bij Real, is mogelijk voor lange tijd uitgeschakeld. Hij werd in het duel met Arsenal met een zware knieblessure van het veld gedragen.