Theatrale topprestaties

Circus The Great Flying Circus Noord Korea. Gezien: 2/8 in theater Carré, Amsterdam. Aldaar t/m 31/8. Inl. 0900-2525255, www.stardustcircus.nl

Het is moeilijk te zeggen wat de meeste indruk maakt in de voorstelling waarmee het Nationaal Circus van Pyongyang deze maand zijn Europese debuut maakt. Kim Jong Thaek die, balancerend op opeengestapelde rollende buizen, niet alleen overeind blijft, maar zichzelf ook nog door twee ringen perst? Of misschien An Pyong Jin die ondersteboven op een eenwielertje op een slappe draad kan rijden? Maar het zou ook de ballerina-achtige Pak Song Hui kunnen zijn, die elegante capriolen uithaalt aan de trapeze terwijl ze al die tijd een lange stok in de mond heeft waarop een plateautje met glazen staat.

Stardust, het theaterbedrijf van Henk van der Meyden en Monica Strotmann, heeft al eerder Noord-Koreaanse nummers gepresenteerd in diverse circusvoorstellingen. Maar niet eerder kwam hier een heel circus uit dit afgesloten land. Net als eerder het Chinees Staatscircus, is ook dit spektakel aangepast aan de Europese hang naar een theatralere vorm dan in het thuisland gebruikelijk is.

Terwijl in Noord-Korea de nadruk ligt op de turntechniek, is de Europese versie een show geworden met scènetjes die het vorige hoofdnummer soepel met het volgende verbinden, gevarieerd licht en een fleurige aankleding, waarin ontwerper Jan Aarntzen een gevoel voor oosterse traditie combineert met voyante circusflair. Alleen in de jengelmuziek op de band is het samengaan van oost en west minder geslaagd; het is een vettig papje geworden van oosterse klanken, westers-klassiek en synthesizerpop.

Maar met de achter- en voorwaartse salto’s in de lucht, de pirouettes en de horizontale sprongen vanaf de trapeze (één acrobaat vliegt zelfs als een pijl uit een boog naar twintig meter verderop) en het andere fysieke stuntwerk biedt The Great Flying Circus staaltjes circusvariété op eenzame hoogte. En meestal net weer even iets moeilijker – en dus bewonderenswaardiger – dan wat al vaker in andere circussen werd vertoond. Zoals zo’n toppunt van touwtjespringen: negen springers met drie tegen elkaar indraaiende touwen. Of krachtpatser Ri Thae Gum die op een wip springt en een kogel van 150 kilo vangt.

Het zijn topprestaties, zelfs als er iets niet lukt. Ook de acrobaat die tijdens de première net niet op tijd werd vastgegrepen en dus in het net belandde, oogstte applaus.

    • Henk van Gelder