Televisie Voorkeur

China China China

China was al flink populair bij programmasamenstellers, maar nu ontkomt de kijker er echt niet meer aan. Vandaag kunt u kiezen uit maar liefst acht reportages en documentaires over China. Behalve de voorkeurdocumentaire De Onverboden Stad (zie foto met bijschrift) van Floris-Jan van Luijn, oud-correspondent voor NRC Handelsblad in China, zijn dat:

The Culture Show goes to China. Reportage uit Shanghai en Peking van Miranda Sawyer and Tom Dyckhoff over China’s tweede culturele revolutie. Te zien is hoe schilders, musici, fotografen en architecten hun snel veranderende wereld vastleggen en vormgeven. BBC 2, 20.00-21.00u.

Unbequem und unbestechlich. Documentaire over onderzoeksjournalistiek in China. Dat lijkt een onmogelijkheid in een land waar geen persvrijheid bestaat. Maar er blijken briljante onderzoekers te bestaan die op internet over corruptie, milieuvervuiling, mensenrechten en uitbuiting berichten. Als contrast wordt ook getoond hoe het werk van een staatsjournalist eruitziet. ARD, 21.00-21.45u.

Panorama. Reportage van John Sweeney, die door China reist om te onderzoeken of de persvrijheid die journalisten rond de Olympische Spelen is beloofd, wel bestaat. BBC 1, 21.30-22.00u.

Chinese food made easy. Kookprogramma. Kok Huang maakt ‘spicey sichuan’, gepeperde tijgergarnalen. BBC 2, 21.30-22.00u.

Das chinesische Mädchen und die Männer. BBC-documentaire over de rampzalige gevolgen van de één-kindpolitiek in China. Die veroorzaakte een groot tekort aan vrouwen. Zo’n 30 miljoen mannen zullen straks geen vrouw kunnen vinden. Het gevolg: een levendige illegale vrouwenhandel. WDR, 22.00-22.45u.

Please vote for me. Documentaire van regisseur Weijun Chen. In het kader van een wereldwijd project Why Democracy ging hij naar een lagere school in de stad Wuhan, een stad van 9 miljoen inwoners. In de derde klassen organiseerde hij verkiezingen voor klassenvertegenwoordigers. In elke klas koos de leerkracht drie kandidaten waaruit de klas kon kiezen. De kandidaten moesten bedenken waarom zij het meest geschikt zouden zijn en campagne voeren. Ned.2, 23.40-0.40u.

Biggest Chinese restaurants in the world. Reportage vanuit The West Lake Restaurant in Shanghai, dat 5.000 eters tegelijk kan bedienen. Vooral een portret van eigenaresse Mrs Qin, een toegewijd lid van de communistische partij. De keukenstaf zingt oude communistische liederen tijdens het koken van traditionele gerechten die je het water in de mond doen lopen. BBC 2, 0.20-1.20u.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de terugkeer van de ss Rotterdam, het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland werd gebouwd. Vandaag vaart het schip na vele jaren over de wereldzeeën gevaren te hebben, naar zijn laatste ligplaats: aan de kade van Rotterdam. Interviews met de eerste masseuse, een scheepskok en hét fotomodel van de ss Rotterdam. Verder is thrillerschrijfster Saskia Noort te gast ‘aan de keukentafel’. Het gesprek zal gaan over Ibiza, werkende moeders, de babykoorts van Rouvoet en het rookverbod. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de wereldzeeën die steeds meer op vuilnisbelten gaan lijken. In het midden van de Stille Oceaan drijft een groot eiland van samengeklonterd afval. En op de Noordzee heeft 98 procent van de stormvogels plastic in de maag. Is dit tij nog te keren? Verder een in het geheim gemaakte reportage over de ‘grote schoonmaak’ in Peking. Vlak voor de start van de Olympische Spelen worden critici van het regime opgeborgen en monddood gemaakt. Toch zijn er nog steeds dissidenten die de autoriteiten houden aan hun belofte van meer vrijheid en openheid en die de moed hadden aan de reportage mee te werken. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova. Interview met Shelltopman Jeroen van der Veer over de vraag: hoe bereidt Shell zich voor op een toekomst zonder olie? En een item n.a.v. het ongeluk op K2. Wat bezielt de klimmers van deze top als de kans zo groot (één op drie) is dat je niet levend terugkeert? Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Nieuwslicht. Populair wetenschappelijk programma. Vandaag drie onderwerpen: wat is ‘dierenwelzijn’ („Was uw biefstukje gelukkig?”), blijvende stoornissen in het evenwichtsorgaan van piloten na rare capriolen van helikopters of straaljagers, en de kans voor de overheid om miljoenen te besparen door ledlampen te gebruiken voor de straatverlichting. Ned.3, 19.55-20.16u.

Food Lovers Guide To The Planet: India. Nieuwe serie van twintig afleveringen, waarin de lekkerste gerechten uit de hele wereld worden ‘klaargemaakt’. Vandaag een plaatselijke specialiteit in het zuiden van India: meen molee, een viscurry gekookt in kokosnoot. National Geographic, 19.00-19.30u.

drama

Daniel Deronda. Brits kostuumdrama uit 2002 in vier delen, naar de gelijknamige roman van George Elliot uit 1876. Daniel Deronda is een gevoelige, intelligente jongeman. Hij valt op de beeldschone, eigenzinnige Gwendolen Harth en denkt dat achter haar zelfverzekerde optreden een kwetsbaar meisje schuilgaat. Tweede afl. Ned.2, 20.55-22.00u.