Tadic geeft Kosovo niet op

Servië legt zich niet neer bij de onafhankelijkheid van Kosovo en zal niet zwichten voor „chantage” door de Europese Unie. Dat verklaarde de Servische president Boris Tadic gisteren tijdens een persconferentie. Belgrado gaat door met zijn campagne om de Verenigde Naties te bewegen de kwestie-Kosovo voor te leggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Kosovo, een voormalige provincie van Servië, verklaarde zich in februari onafhankelijk, waarna een meerderheid van EU-lidstaten het land erkende. Maar Servië, dat wil toetreden tot de EU, weigert zijn claim op Kosovo op te geven in ruil voor toekomstig EU-lidmaatschap. „EU-lidmaatschap is in het hoogste nationale belang en we zullen [dit doel] nooit opgeven, maar dat betekent niet dat de regering zal zwichten voor chantage”, aldus Tadic.

Servië staat onder westerse druk om af te zien van een diplomatiek offensief om het Internationaal Gerechtshof te bewegen tot een uitspraak over de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring, die volgens Belgrado illegaal was. De Serviërs willen dat de Algemene Vergadering van de VN de rechters in het Haagse Vredespaleis vraagt om een advies over de kwestie.

De Britse ambassadeur in Servië, Stephen Wordsworth, zei gisteren in een interview met de Servische krant Vecernje Novosti dat het Servische initiatief een „uitdaging” vormt. „Het zal moeilijk worden om samen te werken op het gebied van [Servische] integratie met de Europese Unie en tegelijkertijd de confrontatie met het land aan te gaan” .

Tadic zei ook dat Servië vastbesloten is om twee voortvluchtige verdachten van oorlogsmisdaden, de ex-generaal Ratko Mladic en de Servische Kroaat Goran Hadzic, te arresteren en over te dragen aan het VN-Joegoslavië-tribunaal. Vorige week droeg Belgrado de voormalige leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, over aan het VN-tribunaal.

„Extra druk” op Servië om te twee over te dragen is is volgens Tadic onnodig. Na de arresratie van Karadzic kan „niemand” Servië vertellen dat het niet samenwerkt met het VN-tribunaal, aldus Tadic. (AFP, Reuters, VIP)