Spanjaard Valverde winnaar van eerste klassieker na de Tour

Alejandro Valverde heeft zaterdag met zijn overwinning in de Clasica San Sebastian laten zien dat hij in vorm is voor de Olympische Spelen. De Spaanse wielrenner van Caisse d’Epargne reed weg uit een kopgroep met daarin alle favorieten voor het goud in Peking. De Rus Aleksandr Kolobnev werd op drie fietslengtes afstand tweede, de Italiaan Davide Rebellin derde. Olympisch kampioen Paolo Bettini finishte als vierde, Raborenner Denis Mentsjov werd zesde.

De Spaanse klassieker was voor veel renners een laatste voorbereiding op de Olympische Spelen in Peking. Ook voor Valverde: „Na mijn zege hier, ben ik een stuk optimistischer over mijn kansen op de Spelen. Afgezien van Stefan Schumacher waren alle medaillekandidaten hier aanwezig, en niet één kon mij verslaan.”

Valverde won de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk, maar zijn hoop op de eindzege verdween nadat hij zich blesseerde in de eerste week en tijd verloor in de Pyreneeën. Hij eindigde uiteindelijk toch nog als negende. „Ik heb een lang seizoen achter de rug, en ik was nogal onzeker over mijn conditie, maar dit resultaat in San Sebastian bevestigt dat ik de Tour toch goed heb doorstaan.”

In de kopgroep van ongeveer vijftig renners reden bijna alle toppers uit de Ronde van Frankrijk. Tourwinnaar Carlos Sastre, Mentsjov, Alberto Contador en Andy Schleck, winnaar van het jongerenklassement in de Tour, konden Valverde echter niet volgen in de sprint.

De wedstrijdorganisatoren haalden overigens 100 kilometer voor de eindstreep het achtervolgende peloton met ongeveer honderd renners uit de koers omdat hun achterstand op de kopgroep te groot was geworden. Onder hen Rabobankrenner Gerben Löwik. Zijn ploegleider Frans Maassen was tevreden over kopman Mentsjov. „Het was een man-tegen-man-gevecht. En als hij dan de zesde plaats behaalt in de sprint, dan mag je toch zeggen dat Denis zeer verdienstelijk gereden heeft. Hij heeft een goede Tour achter de rug en blijkbaar is hij daar ook goed uit gekomen, al was hij wel zijn stem kwijt. Denis kan met een gerust hart naar Peking toe.”

De Italiaanse renner Damiano Cunego doet niet mee aan de Olympische Spelen. Cunego, die de Tour de France niet uitreed, noemde een gebrek aan vorm als reden. Vincenzo Nibali is zijn vervanger tijdens de wegwedstrijd.

Niki Terpstra heeft zaterdag het Spektakel van Steenwijk gewonnen. De renner van Milram ontsnapte op drie ronden voor het einde met de Fries Pieter Weening en de Luxemburger Frank Schleck uit een kopgroep van negen en bleef zijn medevluchters vervolgens in de sprint de baas. Schleck eindigde op de tweede plaats, Weening finishte als derde.

De wielerkoers Eneco Tour gaat vanaf volgend jaar over in Benelux Tour. Dat maakte de Stichting Ronde van Nederland gisteren bekend. De stichting en sponsor Eneco gaan na zeven jaar uit elkaar. De organisatie, die gaat samenwerken met een Belgische partner, hoopt in het najaar een nieuwe sponsor te kunnen presenteren. Als koersdirecteur is voor 2009 inmiddels oud-renner Bart Voskamp aangetrokken. De Benelux Tour vindt in 2009 plaats van 19 tot en met 26 augustus. Het is de bedoeling om in ieder geval een etappe in Luxemburg te rijden, de afsluitende tijdrit is in Amersfoort. De laatste Eneco Tour is van 20 tot en met 27 augustus. (ANP)