Slecht weer dreigt bij opening van Spelen

Nu de smog boven Peking lijkt te zijn verdwenen, dient zich een ander probleem aan in de Chinese hoofdstad. Meteorologen voorspellen op de openingsdag van de Olympische Spelen komende vrijdag storm en hevige regenbuien. Ze spraken gisteren wel voorzichtig de hoop uit dat de lucht in de avond tijdens de openingsceremonie opklaart. Het olympisch stadion in Peking beschikt niet over een dak.

Andere olympische steden als Hongkong, Shanghai en Qingdao krijgen volgens de voorspellingen tijdens de Spelen mogelijk te maken met tyfoons.

De blauwe lucht die tot grote verbazing van de inwoners momenteel te zien is boven Peking, is het gevolg van goede weersomstandigheden, aldus het meteorologisch bureau in de hoofdstad. Maar ook de drastische maatregelen om de luchtvervuiling tegen te gaan, hebben blijkbaar geholpen. Zo is er een rijverbod voor één miljoen van de in totaal 3,3 miljoen auto’s in de stad en meer dan honderd vervuilende fabrieken en bouwprojecten zijn stilgelegd.

Bekijk beelden van de repetitie van de openingsceremonie en volg de weersverwachtingen voor Peking op nrc.nl/sport