Seniorenmenu, of zoiets

Op vakantie op het Duitse Waddeneiland Borkum bleek het in bijna alle restaurants mogelijk een aantal menu’s als Seniorenteller te bestellen. Een menu voor volwassenen, maar een kleinere portie met een lagere prijs. Dat zou de Nederlandse horeca ook moeten aanbieden. Wanneer je jezelf niet tot de grote eters kunt rekenen, ben je in Nederland toch gedwongen een overvol bord te bestellen, waarvan de inhoud vervolgens voor de helft wordt weggegooid. Wanneer je de productie, de handel, het vervoer en de verwerking in ogenschouw neemt, is dit zonde van alle inzet.

Voor mensen die niet willen of kunnen betalen voor zo’n overvol bord, zijn kleine, smakelijke porties voor een redelijke prijs wellicht een uitkomst en aanleiding om eens wat vaker een restaurant te bezoeken. Mogelijk stuit de term seniorenmenu in Nederland wel op weerstand, en zijn termen als ‘voor de kleine trek’, een ‘light menu’ of ‘goed voor uw lijn’ hier betere titels. Het lijkt mij in ieder geval een gat in de markt.

Lucia Hogervorst

Rotterdam

Ook een goed idee opgedaan in het buitenland? Mail een wervende beschrijving (max. 400 woorden) naar opinext@nrc.nl

    • Lucia Hogervorst