Riskante avonturen van investeerders

Investeringsmaatschappijen maken graag gebruik van goede tijden om te experimenteren buiten het eigen expertisegebied. Diverse bedrijvenopkopers en hedgefondsen hebben de bloeiperiode van de kredietmarkten benut om elkaars territoria te verkennen. Voor een aantal zou dat goed kunnen uitpakken. Maar zulke avonturen kunnen sommige grote namen ook duur komen te staan.

Het gevis van Carlyle in een paar hedgefondsvijvers is bijvoorbeeld niet zo profijtelijk gebleken. De firma heeft besloten haar hedgefondsdivisie te sluiten, omdat er niet genoeg beleggers geïnteresseerd waren. Los daarvan ging haar beursgenoteerde kredietfonds Carlyle Capital eerder dit jaar al ten onder als gevolg van buitensporige leningen.

Beleggers zullen zich voortaan wel tweemaal bedenken voordat ze opnieuw geld steken in de experimenten van Carlyle. Maar de problemen zullen de kernactiviteiten van de firma zelf, die bekendstaat om haar bedrijfsovernames met geleend geld, waarschijnlijk relatief ongemoeid laten. De uitstapjes van Carlyle buiten het eigen territorium waren niet zo groot. Bovendien was er niet al te veel geld van trouwe beleggers mee gemoeid.

Cerberus lijkt echter een ander verhaal. De firma, die zich ooit specialiseerde in het redden van in surseance verkerende debiteuren, heeft zich met overgave op het terrein van de bedrijvenopkopers gestort en onder meer voor 7 miljard dollar (4,5 miljard euro) aan aandelen van Chrysler en GMAC gekocht. Cerberus nam deze strategie uiterst serieus en haalde ter verwezenlijking ervan grote namen binnen als voormalig Home Depot-topman Bob Nardelli.

Het plan was om zijn saneringsexpertise in te zetten bij beleggingen in noodlijdende bedrijven. Maar Cerberus is er nu achter dat bekwaamheden op het ene terrein zich niet zo makkelijk laten vertalen naar het andere. De aandelenmarkten zijn bijvoorbeeld veel gevoeliger voor verkeerd getimede beleggingen dan de kredietmarkten, en het leiding geven aan een volop draaiend bedrijf is iets heel anders dan het bewerkstelligen van een reddingsoperatie.

Het is uiteraard nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen. Maar als de grote strategische ommezwaai van Cerberus niet goed uitpakt, kon de firma wel eens te maken krijgen met ontevreden beleggers. De firma heeft haar eigen fondsen aangewend, maar ook aan tientallen beleggers gevraagd om meer geld op tafel te leggen voor de grootste deals. Een nat pak oplopen is niet zo erg, maar een duik nemen zonder je ervan te vergewissen of dat wel veilig is, is veel gevaarlijker.

Lauren Silva

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Lauren Silva