Radio Voorkeur

Kunststof. Frénk van der Linden praat met zangeres Renske Taminiau. Als studente medicijnen stond ze ooit een week lang hersenen te ontleden in de snijzaal, toen ze opeens besefte dat ze hoe dan ook de muziek in wilde. Nu debuteert ze met de cd Waiting To Be Told. Radio 1, 19.04-20.00u.

Desmet live. Gast is journalist Marcia Luyten, die in Oeganda woont en vertelt over haar boek Ziende blind in de sauna, waarin ze Nederland beschrijft zoals zij het ziet als ze tijdelijk terug is in Nederland. Verder aandacht voor de ‘Stichting Gered Gereedschap’ en voor de Operadagen Rotterdam 2008 met o.m. een bootreis door Rotterdam langs scènes uit de opera Orpheus in de onderwereld. Radio 5, 18.05-20.00u.

Componist van de week: Peter Vasks. Eerste van vijf uitzendingen over deze Letse componist (geb. 1946). Tot 1991, het jaar dat Rusland zich uit Letland terugtrok, schreef hij alleen instrumentale stukken in een afwisselend avant-gardistische en tonale spirituele stijl, waarin de roep van vogels symbool staat voor vrijheid. Na 1991 maakte hij vocale werken op teksten over natuur, religie en de lange lijdensweg van het Letse volk. Radio 4, 19.30-20.00u.