PvdA’ers op Gay Pride was ‘provocatie’

De prominente aanwezigheid van PvdA-bewindslieden bij Gay Pride was „een beetje provocerend” naar coalitiepartners ChristenUnie (CU) en CDA. Dat zei minister Van Middelkoop (Defensie, CU) zaterdag.

De minister deed zijn uitspraken in het radioprogramma Tros Kamerbreed . Minister Plasterk (OCW) voer zaterdag met zijn PvdA-collega’s Ter Horst (Binnenlandse Zaken), Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en de staatssecretarissen Dijksma (OCW) en Timmermans (Europese Zaken) mee tijdens de homoparade door de Amsterdamse grachten. De tocht trok met een half miljoen kijkers een record aantal bezoekers.

Van Middelkoop zei zaterdag dat de aanwezigheid van PvdA’ers „wel iets van een demonstratief karakter” had. „Ik vind het zelf vanuit mijn politieke achtergrond enigszins bevreemdend. Mentaal en cultureel sta ik heel ver af van deze cultuurexpressie.” Hij constateerde dat de PvdA „in zekere zin een claim heeft gelegd” op het thema homo-emancipatie. Hij wilde na het interview zijn uitspraken niet meer toelichten.

Plasterk zei in een reactie dat hij namens de hele regering meevoer. Hij had alle kabinetsleden uitgenodigd mee te varen. Minister Ter Horst zei het jammer te vinden dat niemand van ChristenUnie en CDA aanwezig was. „Wij laten zien als kabinet dat wij de rechten van homo’s van groot belang vinden. Ik hoorde Van Middelkoop zeggen dat het een PvdA-feestje was. Ik mag hopen dat al deze mensen hier ook PvdA zullen stemmen.”

Homobelangenorganisatie COC Nederland reageerde „ontstemd en teleurgesteld” over de opmerkingen van Van Middelkoop. Dat Van Middelkoop niet meevoer noemde COC-voorzitter Wouter Neerings „een gemiste kans”.

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) had militairen verboden in uniform mee te varen „om de waardigheid van het uniform te respecteren. Daar past geen uitbundig feest als de Gay Pride bij”, zei een woordvoerder. Militairen mogen wel in uniform deelnemen aan de minder uitbundige Roze Zaterdag.