Onderzoek Qantas na drie incidenten

De Australische autoriteit voor de veiligheid in de luchtvaart, CASA, stelt een onderzoek in naar de veiligheidsstandaarden bij luchtvaartmaatschappij Qantas. Binnen acht dagen moesten drie vliegtuigen van de Australische luchtvaartmaatschappij wegens technische mankementen een vlucht afbreken of een noodlanding maken.

Afgelopen weekeinde keerde een Boeing 767 naar Sydney terug omdat er hydraulische vloeistof uit een van de vleugels lekte. Het vliegtuig was net opgestegen op weg naar de Filippijnen, met 200 passagiers aan boord, toen het de noodlanding moest maken.

Eind juli maakte een Boeing 747-400 van de maatschappij ook al een noodlanding in de Filippijnse hoofdstad Manila nadat een gat in de romp was ontstaan. Het gat had een doornsnede van ongeveer 3 meter, onderaan de romp bij een van de vleugels.

De Boeing 747 maakte een vrije val van 6 kilometer, alvorens de piloten de controle over het toestel wisten te herstellen. Vorige week moest Qantas tot slot een binnenlandse vlucht afbreken, omdat een luik voor een opslagruimte niet dicht wilde gaan. Dit vliegtuig moest terugkeren naar vertrekplaats Adelaide.

CASA maakte gisteren bekend dat zij een onderzoek uit gaat voeren, nadat de Australische vakbond voor luchtvaartpersoneel had geklaagd over de drie opeenvolgende incidenten en een bijeenkomst met de Qantas-leiding eiste. Het cabinepersoneel van Qantas maakt zich zorgen over zijn veiligheid en de incidenten zijn verontrustend, aldus de woordvoerder van de vakbond.

Qantas is een van de oudste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Van Qantas is nog nooit een modern vliegtuig verongelukt. Bestuursvoorzitter Geoff Dixon van Qantas zei dan ook tegen persbureau AP dat Qantas „waarschijnlijk de veiligste luchtvaartmaatschappij ter wereld” is. Hij is niet bang voor de resultaten van het onderzoek, aldus Dixon.

Ook een woordvoerder van CASA zei geen bewijs te hebben dat er daadwerkelijk technische problemen bij Qantas zijn. „Maar het leek ons verstandig een extra blik op de operationele zaken bij Qantas te werpen”. CASA stelt een speciaal team samen voor het onderzoek, dat de komende twee weken plaatsvindt. (AP, AFP)