Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Omzetgroei bij ziekenhuizen

Nederlandse ziekenhuizen hebben vorig jaar een hogere omzetstijging geboekt dan in de afgelopen jaren. De omzet steeg in 2007 met 6,3 procent, terwijl de stijging in de jaren daarvoor rond de 5 procent lag.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Strategies in Regulated Markets (SiRM), dat vandaag verscheen. Het bureau onderzocht de jaarverslagen van alle Nederlandse ziekenhuizen.

De omzet nam meer toe dan in andere jaren doordat de overheid extra geld heeft vrijgemaakt voor afschrijvingen. De winstmarge verdubbelde ook, naar 1,1 procent. Toch leed één op de vijf ziekenhuizen in 2007 verlies. Vooral de kleine ziekenhuizen in de Randstad boekten verlies, berekende het SiRM: 38 procent van de kleine ziekenhuizen in de Randstad sloot het jaar met verlies af. Van de grote ziekenhuizen binnen de Randstad was dat 12 procent.

Over het algemeen waren grote ziekenhuizen winstgevender dan de kleine ziekenhuizen; ziekenhuizen in de Randstad draaiden op hun beurt beter dan de ziekenhuizen daarbuiten. Bij grote ziekenhuizen zijn de winstgevendheid, de totale omzet en de omzet in het zogeheten vrije segment sneller gegroeid. Daarmee worden de ingrepen bedoeld waarop ziekenhuizen met elkaar mogen concurreren. Voorbeelden daarvan zijn staar- en heupoperaties en het vergruizen van nierstenen.

SiRM heeft de kwaliteit van de zorg van de verschillende ziekenhuizen niet gemeten. Wel stelde het bureau vast dat de gemiddelde arbeidsproductiviteit verder toenam: het aantal patiënten voor wie één ziekenhuismedewerker zorgde, steeg vorig jaar met 2 procent. Ook hier presteerden grote ziekenhuizen beter dan de kleine: hun stijging in productiviteit was bijna twee keer zo groot.

Dat laatste heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat patiënten steeds korter in het ziekenhuis liggen. Die trend zet door, aldus SiRM. Per opname verbleef een patiënt vorig jaar gemiddeld 6,2 dagen in het ziekenhuis, berekende het onderzoeksbureau. In 2006 was dat 6,5 dag, maar in 2002 duurde een opname nog 7,6 dagen. Ook steeg het aantal dagopnames (zonder overnachting) sterk, met 4,4 procent.