Nuon: fors meer winst op productie stroom

Energieconcern Nuon heeft zijn winst in het tweede kwartaal van dit jaar meer dan verdubbeld tot 442 miljoen euro. De stijging is vooral het gevolg van de gestegen boekwaarde van een reeks langetermijncontracten voor de productie van elektriciteit. „Omdat de prijzen van grondstoffen zoals olie en gas zijn gestegen, zijn ook die contracten meer waard geworden”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Nuon is volgens nieuwe boekhoudregels verplicht de waarde van die contracten, die sterk kan fluctueren, in de balans op te nemen.

Daarnaast verkocht Nuon in de maanden april, mei en juni meer gas, aangezien die maanden dit jaar gemiddeld kouder waren dan vorig jaar, met name april. Ook behaalde de handelsdivisie van het energiebedrijf dit jaar een beter resultaat met de in- en verkoop van gas, kolen, elektriciteit en emissierechten.

De bedrijfskosten stegen met 20 procent naar 380 miljoen euro. Oorzaken waren reclamecampagnes in Nederland en Duitsland, de verplichte splitsing van de transporttak en de productie- en leveringstak en de overname van de het bedrijf Rogro Groep, dat zich specialiseert in woningisolatie.

Financieel directeur Doede Vierstra zei vanochtend dat Nuon nog geen concrete gesprekken voert met mogelijke partners. Nuon kondigde anderhalve maand geleden aan dat het met aandeelhouders (provincies en gemeenten) en commissarissen heeft besloten een buitenlandse partner te gaan zoeken. „We verwachten dat het nog zes à negen maanden zal duren om tot een definitieve keuze te komen”, aldus Vierstra.

Ook liet de financieel directeur weten dat de energierekening van de consument verder omhoog zal gaan, aangezien de prijzen van olie en gas begin dit jaar weer zijn gestegen. Sinds 1 juli zijn Nuon-klanten gemiddeld 10 euro per maand meer kwijt aan energie. „De kosten voor de consument gaan naar verwachting nog verder omhoog”, aldus Vierstra.

Omdat er bij de consument meer belangstelling bestaat om op energie te bezuinigen en het kabinet forse ambities heeft voor energiebesparing, wil Nuon zich meer op energiediensten gaan toeleggen. Zo heeft het in april de Rogro Groep overgenomen, een bedrijf dat is gespecialiseerd in dak-, vloer-, gevel- en spouwmuurisolatie. „Bij oudere woningen heeft vooral spouwmuurisolatie veel potentie”, zegt de woordvoerder.

In het tweede kwartaal bedroeg de omzet van Nuon 1,6 miljard euro, ruim 50 procent meer dan vorig jaar. Over het eerste half jaar kwam de omzet een kwart hoger uit op 3,5 miljard euro.