Noord-Korea gaat Zuid-Koreanen het land uit zetten

Seoul. Noord-Korea heeft gisteren gezegd dat het Zuid-Koreaanse arbeiders, die in een bergresort werken, het land uit gaat zetten. Het is een nieuw teken dat de relaties tussen de twee landen verslechtert. De stap komt nadat een Zuid-Koreaanse toerist vorige maand in het resort op de Diamantberg werd doodgeschoten door een Noord-Koreaanse soldaat toen zij een militair gebied in het noorden betrad. Zuid-Korea reageerde woedend op de dood van de toerist. Het land schortte tours naar het resort, een van de symbolische verzoeningsprogramma`s tussen beide landen, op. Maar er werken nog steeds 262 Zuid-Koreanen in het resort. De Zuid-Koreanen ”die we onnodig achten” gaat Noord-Korea nu het land uitzetten. Het land waarschuwde dat het leger te zullen inzetten tegen ”zelfs de minste vijandige acties” in het gebied. In 2000 en vorig jaar sloten de landen akkoorden met het voornemen om vrede te sluiten. Maar sinds Lee Myung-bak eind vorig jaar de presidentsverkiezingen won in Zuid-Korea, zijn de relaties danig bekoeld.