Nettowinst Fortis bijna gehalveerd

De winst van bank en verzekeraar Fortis is in het tweede kwartaal van dit jaar bijna gehalveerd. Het Belgisch-Nederlandse concern heeft veel last van de onrust op de financiële markten als gevolg van de kredietcrisis en de dure overname van ABN Amro.

De winst van Fortis nam met 49 procent af tot 830 miljoen euro. Ondanks de forse daling bleek het resultaat beter dan verwacht. Uit een rondgang van het Amerikaanse financiële persbureau Bloomberg langs twaalf analisten was eerder gebleken dat gemiddeld een winst van 692 miljoen euro werd verwacht.

De grootste klap viel in het bankbedrijf, waar de winst daalde naar 465 miljoen euro, van 1,1 miljard euro in het tweede kwartaal van 2007. In dezelfde maanden in 2007 was de kredietcrisis nog niet uitgebroken en profiteerde de divisie van de uitbundige financiële markten. Pas eind juli vorig jaar brak de kredietcrisis echt uit. Toen bleek dat de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt – waar huiseigenaren met een lage kredietwaardigheid niet meer konden voldoen aan hun hypotheekaflossingen – grote gevolgen hadden voor met name westerse banken. Dit kwam doordat de hypotheken in complexe financiële producten waren verpakt en doorverkocht. Fortis schreef eerder al 1,9 miljard euro af op deze beleggingen en boekte over het tweede kwartaal nog eens 362 miljoen euro af, bleek vandaag. De winst van de banktak in het eerste kwartaal van 2008 was 712 miljoen euro.

De verzekeringsdivisie deed het beter. De winst kwam uit op 423 miljoen euro vergeleken met 413 miljoen in het tweede kwartaal van 2007. De stijging kwam vooral doordat deze activiteiten minder last hadden van de onrust op de markten.

Interim-topman Herman Verwilst wilde vanmorgen geen voorspelling doen over de winst voor heel 2008 in verband met de kredietcrisis en de zeer onrustige financiële markten.

Behalve met de kredietcrisis worstelt Fortis met de overname van ABN Amro. De dure aankoop vorig jaar leidde ertoe dat het concern miljarden extra moest ophalen uit de markt en kostte zowel topman Votron als financieel directeur Mittler zijn baan. Fortis verwacht nog altijd dat de integratie van ABN Amro Nederland eind 2009 zal zijn afgerond.