Nadal verliest en moet wachten op ‘1’

Tennisser Rafael Nadal moet nog twee weken wachten voor hij zich officieel de nummer één van de tenniswereld mag noemen. De Spanjaard verloor de halve finale van het ATP-toernooi van Cincinnati zaterdag van de Serviër Novak Djokovic: 6-1 en 7-5.

Als Nadal het toernooi zou hebben gewonnen, had hij vandaag de koppositie op de wereldranglijst overgenomen van Roger Federer. Nu moet hij nog wachten tot 18 augustus, na de Olympische Spelen, voor hij zijn Zwitserse rivaal officieel van de troon kan stoten. Die stond 235 weken bovenaan de lijst. Het was Nadals eerste nederlaag in bijna drie maanden. De Spanjaard was 32 partijen ongeslagen.

Djokovic, die vier van de zes keer won van Nadal op hardcourt, stond na 19 minuten al met 5-0 voor. Nadal pakte nog een game, maar moest de eerste set een paar minuten later afstaan. In de tweede set bood de Spanjaard iets meer weerstand. „In de tweede voelde ik me goed en op sommige momenten speelde ik beter dan hij. Maar uiteindelijk won hij”, aldus Nadal. De bijna nummer één van de wereld was desondanks tevreden. Hij kijkt uit naar het moment dat hij zijn eerste plaats op de ranking mag vieren. Zijn volgende doel is goud op de Olympische Spelen.

Djokovic kon aan zijn overwinning tegen Nadal geen vervolg geven. Hij verloor de finale van de Schot Andy Murray met twee keer 7-6. Voor de 21-jarige Murray was het zijn eerste zege op een Masterstoernooi.

Dinara Safina heeft het tennistoernooi van Montreal aan haar erelijst toegevoegd. De Russische tennisster had in de finale geen enkele moeite met Dominika Cibulkova uit Slowakije: 6-2 en 6-1.

De Servische Jelena Jankovic wordt op 11 augustus de nummer één van de ranking bij de vrouwen. Dan passeert ze haar landgenote Ana Ivanovic. Jankovic wordt sinds het afscheid van Justine Henin in mei de derde nummer één bij de vrouwen. Ook Maria Sjarapova, die geblesseerd moet afzeggen voor de Spelen en de US Open, stond al op de eerste plaats. (AP, Reuters)