Moraliteit is geen kwestie van evolutie

Hoe komt Kris Verburgh erop om het leed dat de nazi`s hebben aangericht in de Tweede Wereldoorlog toe te schrijven aan het feit dat ze schijnbaar achterliepen in de evolutie (nrc.next, 30 juli)? Moeten we dat nu zien als een legitiem excuus voor hun daden? Want dat lijkt de conclusie als je zoals Verburgh redeneert: er is geen schuldvraag, want kwaad doen aan een ander is slechts een evolutionaire hick up.

In zijn quasiwetenschappelijke verhaal extrapoleert Verburgh het gedrag van mieren naar de menselijke moraal en uit het feit dat we handel drijven met de Chinezen deduceert hij dat we beter met onze buren zullen omgaan. Onnavolgbare hersenspinsels. Moraliteit is geen evolutionair mechanisme: het is een persoonlijke keuze om goed of kwaad te doen. En voor die keuzes moeten we verantwoordelijk te houden zijn.

    • Sander Stolk Capelle aan den Ijssel