Monty, het monster

Vorige week spoelde er op het strand van Montauk in de Amerikaanse Hamptons een afzichtelijk en vooral dood monster aan. De foto van het haarloze beestje verscheen eerst op het mediaweblog Gawker. FOXNews en CNN volgden al snel. Inmiddels staat hij bekend als Monty the Montauk Monster.

Nou worden de Hamptons in de zomer overspoeld door monsters (het is immers de favoriete vakantiestek van feestende erfgenames), maar wetenschappers hebben Monty nog niet kunnen verklaren. Hond, zeeleeuw of hellebeest, niets lijkt overeen te komen met zijn lichaamsbouw, bek of flippers. Monty zou dus best eens een volbloedmonster kunnen zijn.

Monsters zijn echter altijd van rubber, verhaaltjes of CGI (computeranimatie) gemaakt, leert de wereld haar bewoners. Die van Loch Ness is al decennialang cultureel erfgoed. Mensen die echt in zijn bestaan geloven zijn vaak van het soort dat in zelfgemaakte kleren rondstruint, met otternesten op hun hoofd en psychische problemen. Bewijzen van zijn bestaan beperken zich tot korrelige kiekjes die evengoed een balletvoorstelling van iemands zwaarlijvige dochter of de Alkmaarse kaasmarkt kunnen voorstellen.

Niemand vraagt zich in het geval van Monty af of dit een monster is. O nee. Vlammende debatten worden gehouden over of het hier een hond of een wasbeer betreft. Of mensen gaan er vanuit dat het om kunst, een grap of reclame voor de nieuwe film van Ben Stiller gaat. De vraag is niet uit welke magische wereld het nakende mormel is aangespoeld, maar wie dit heeft bedacht.

Dat is zo jammer aan een door en door sceptische wereld. Daarin worden geen grote, interessante vragen gesteld, en bereidt dus niemand zich voor op de grote, interessante antwoorden. Liever zou ik vruchtbare ideeën horen over hoe we ons moeten wapenen tegen een invasie van Monty’s vrienden en familie, in plaats van de suggestie dat hij vanwege zijn tandenrij geen schildpad kan wezen.

Een wereld die zich alleen op dat soort beweringen stort, is niet alleen saai maar ook kwetsbaar om opgegeten te worden. Door monsters.

Wiegertje Postma (20) is schrijfster. Zij vervangt deze zomer Floris- Jan van Luyn als columnist.

    • Wiegertje Postma