Mao op de markt

Of het nu kastanjeverkopers, schoenpoetsers of fietsenmakers zijn. Ze zijn deze dagen uit het Pekingse straatbeeld verdwenen. De marktkooplieden die mogen blijven, hebben deze weken echter gouden tijden. Op de grootste antiekmarkt van Peking de Panjiayuan, waar aardewerk, tapijten, sieraden, schilderijen en Tibetaanse kunst worden verkocht, lopen nu al honderden westerse toeristen en cameraploegen rond.

beeldenn.jpg

Of het nu kastanjeverkopers, schoenpoetsers of fietsenmakers zijn. Ze zijn deze dagen uit het Pekingse straatbeeld verdwenen.

De marktkooplieden die mogen blijven, hebben deze weken echter gouden tijden.

Op de grootste antiekmarkt van Peking de Panjiayuan, waar aardewerk, tapijten, sieraden, schilderijen en Tibetaanse kunst worden verkocht, lopen nu al honderden westerse toeristen en cameraploegen rond.

“Maobeelden zijn het meest populair bij de toeristen”,  zegt verkoopster Zheng Yan.

Zheng is sinds deze week de trotse bezitter van een twee meter hoog Maobeeld dat achterin haar aardedonkere marktstalletje staat.

Het beeld komt uit Fujian, is volgens Zheng veertig jaar oud en moet toeristen op het idee brengen om een kleinere uitgave van een Mao in klei of porselein mee naar huis te nemen.

“De Spelen zijn nog niet eens begonnen en de zaken gaan nu al goed. Ik heb vandaag al vijf beeldjes verkocht wat neerkomt op ongeveer tweehonderd euro.

 Voor ons Chinezen is Mao nog altijd een held omdat hij de Volksrepubliek heeft gesticht en China heeft verlost van de Japanners en het feodalisme. Waarom buitenlanders van Maobeelden houden?

Ik denk omdat Mao typisch Chinees is,” zegt de verkoopster.

Een paar meter verderop liggen onder een tentdoek posters, en allerlei andere Mao-parafernalia tentoongesteld. Koopman Chen zegt dat ook hij goede zaken doet. Vooral  het Rode boekje is  in trek.

“Mao is mijn held en daarom ben ik trots op mijn handel.”

Een sjofel geklede Chinese bezoeker is het duidelijk niet met Chen eens.

“Hij vertelt leugens. Iedereen weet dat Mao China heel veel kwaad heeft gedaan. Maar nog altijd durft niemand het hardop te zeggen.”

Volgens Dwight McWethy, eigenaar van het internetbedrijfje “Het Oosten is Rood” dat handelt in parafernalia uit de tijd van de culturele revolutie, zijn de uitbaters van Mao spullen niet gebaat bij een slecht imago van hun Grote Roerganger.

Veel mensen verdienen hun boterham aan zijn beeltenis.

In China is dat ook volledig toegestaan zolang Mao maar niet bespot wordt en ook zolang Mao’s vrouw Jiang Qing en Lin Biao, leden van de zogeheten Bende van Vier, niet worden afgebeeld.

Volgens McDwetty is bijna alles wat op de Panjiayuan wordt aangeboden nep en voor hem als Maoverzamelaar dus zonder waarde.

McDwetty zegt dat er op de markt maar een paar verkopers zijn, die authentiek materiaal  verkopen. Ze bieden hun handel aan in een vlak naast de markt gelegen antiek warenhuis.

,,Heel veel antieke Mao spullen zoals posters, theepotten, klokken, horloges en beelden zijn al in handen van verzamelaars zoals ik. Een jaar of tien geleden kon je nog wel een goedkope Maokunst op de kop tikken omdat er nog veel kooplieden onwetendheid waren. Nu is men precies op de hoogte van de waarde.” aldus McDwetty.

beste.jpg

Zie ook website www.theeastisred.com

    • Bettine Vriesekoop