Kersen met sabayon

750 g kersen5 eieren150 ml slagroom50 ml water50 ml witte wijn4 eetl. kristalsuiker4 eetl. poedersuiker

De ene kers is de andere niet. Ze worden uit allerlei landen aangevoerd. De lekkerste kersen zijn die glanzende, donkerrode, dikke exemplaren die helemaal rijp zijn en een zoete smaak hebben. Er is ook aanvoer van een zooitje ongeregeld: mooi rijp, bleek en hard en ook nog eens een tikje zuur.

Gebruik voor dit recept rijpe, zoete kersen. Alleen de zuurdere kersen hebben een zetje in de goede richting nodig en behoeven een extra behandeling: het oppeppen in de siroop waarmee dit recept begint. Rijpe kersen hoeven slechts ontpit te worden en voorzien van de sabayon. Een recept voor een elegant en smakelijk nagerecht voor 4 personen.

Ontpit de gewassen en gedroogde kersen. Gebruik een speciaal instrumentje voor verwijderen van de pitten of maak in elke kers met een scherp mesje een sneetje in de kersen en wip de pit eruit.

Verhit in een pan met dikke bodem 50 milliliter water en 2 eetlepels suiker. Voeg de kersen toe en kook ze in deze siroop op een laag vuur met een deksel op de pan gedurende een minuut of drie. Laat ze afkoelen. Splits de eieren. Doe de eidooiers met de witte wijn en 2 eetlepels suiker in een kom en plaats die op een pan voorzien van een bodempje water.

Breng het water aan de kook en klop met een mixer eieren, wijn en suiker au bain marie tot een luchtige sabayon. Zodra de sabayon dikker is geworden, wordt de kom van de pan met water gehaald. Laat de sabayon afkoelen en klop het mengsel met een garde tijdens het afkoelen door.

Klop met schoongemaakte deeghaken van de mixer de koude slagroom stijf. Spatel de slagroom door de sabayon. Verdeel de kersen over vier vuurvaste schaaltjes. Bedek de kersen met de sabayon. Bestrooi met poedersuiker. Plaats de schaaltje even onder de ovengril. Laat de sabayon kort gratineren. Dien meteen op. Lekker erbij: een glaasje niet te droge champagne, waaraan een kers met steeltje wordt toegevoegd.

Anne Scheepmaker

Morgen: kapucijners met spek

    • Anne Scheepmaker