Iran weigert verrijking op te schorten

De internationale spanningen over de nucleaire ambities van Iran zijn verder opgelopen nadat Teheran de termijn heeft laten verstrijken waarbinnen het had moeten reageren op een voorstel dat voorziet in opschorting van zijn nucleaire programma.

Iran heeft het aanbod van de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland, om af te zien van nieuwe sancties in ruil voor opschorting van zijn uraniumverrijkingsprogramma, niet formeel afgewezen. Maar president Ahmadinejad verklaarde zaterdag dat zijn land „geen jota” zal opgeven van zijn „recht op nucleaire energie”.

Vanochtend voegde Ahmadinejad daar aan toe dat hij bereid is om „serieus te onderhandelen”. Teheran reageert vaker op de westerse voorstellen betreffende de opschorting van zijn nucleaire programma door gelijktijdig tegenstrijdige signalen af te geven.

De bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde maakte vanochtend bekend dat het Iraanse leger een nieuw type raket heeft getest. Generaal Mohammad Ali Jafari zei slechts dat de raket een bereik heeft van 300 kilometer en gebruikt kan worden op zee.

De Verenigde Staten zeiden in een reactie dat Iran de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geen andere optie laat dan het afkondigen van nieuwe sancties tegen het bewind in Teheran. „Het is duidelijk dat de regering van Iran niet aan de eis van de internationale gemeenschap is tegemoetgekomen om te stoppen met het verrijken van uranium en dat het er helemaal niet in is geïnteresseerd om het te proberen”, zei een Amerikaanse woordvoerder bij de VN.

Afgelopen zaterdag verstreek de termijn van twee weken waarbinnen de vijf leden van de VN-raad en Duitsland een antwoord verlangden van Iran op hun gezamenlijke aanbod. Westerse landen verdenken Iran van het ontwikkelen van een kernwapen. Teheran houdt vol dat het uranium verrijkt om zijn energiebehoeften te vervullen.

Ruim twee weken geleden ontstond een voorzichtig optimisme over een diplomatieke uitweg uit de internationale patstelling aangaande Iran. Voor het eerst schoof een Amerikaanse diplomaat aan bij het overleg, volgens menigeen een signaal dat de VS wellicht minder geneigd zouden zijn tot een militaire aanval op Irans nucleaire installaties. Israël heeft de afgelopen weken bij herhaling verklaard dat het „geen enkele optie uitsluit” inzake Iran.

Rusland en China hebben drie keer ingestemd met sancties tegen Iran maar deden steeds hun best de maatregelen af te zwakken. (Reuters, AP, BBC)