Internet Weblog van de dag

Volgograd is veteranenstad. A World War Two veteran stands at a memorial Mamayev Kurgan (Mamayev Hill) in Volgograd, 02 February 2008. Russia marks the 65th anniversary of the Soviet Union's victory over the Nazis at the battle of Stalingrad, Volgograd's former name, one of the bloodiest and longest battles in the Second World War. AFP PHOTO / POOL / SERGEI KARPUKHIN AFP

Langs de Wolga: De eeuwige oorlog. In de elfde aflevering van zijn tocht langs de Wolga schrijft Michel Krielaars:

‘Volgograd smelt van de hitte. Het moet dezelfde hitte zijn van augustus 1942, toen de Duitsers Stalingrad, zoals de stad toen heette, begonnen te bombarderen. De slag zou nog tot februari 1943 duren. Een miljoen Russische soldaten en 750.000 Duitsers kwamen bij de gevechten om. Onze tussenstop in Volgograd staat geheel in het kader van de oorlog, die alom aanwezig is. We logeren in hotel Volgograd, dat als een van de weinige gebouwen de bombardementen heeft overleefd. Het ligt op de hoek van het Plein van de Gevallen Soldaat en de Heldenboulevard, waar die dag juist de Dag van de Paratroepen, de blauwe baretten, wordt gevierd. Honderden dronken (ex)-soldaten zwieren door de straten, liederen zingend, elkaar omhelzend. De stad is één grote reünie van jonge en oudere mannen van wier gezicht die andere oorlogen af te lezen zijn, die in Afghanistan en Tsjetsjenië.

Het centrale ontmoetingspunt is het plein aan de Wolgaoever, waar de kade van het 62ste leger en de Maarschalk Zjoekovstraat elkaar ontmoeten. Kleuters rijden er op elektrische brommertjes en in elektrokarretjes. Hun ouders kijken vertederd toe en staren dromerig naar de rivier, die in het rozerood baadt.’

Voor het vervolg en andere afleveringen: nrc.nl/moskou