Folk uit een parallelle droomwereld

cd folk Helena Espvall & Masaki Batoh: Helena Espvall & Masaki Batoh Drag City, distr. Munich ****-

cd folk

Helena Espvall & Masaki Batoh: Helena Espvall & Masaki Batoh

Drag City, distr. Munich

Folk is traditionele, aan een bepaalde regio gelieerde muziek, nietwaar. Maar gespeeld door een Zweedse celliste die nauwe banden onderhoudt met de neo- en freakfolkscene, en door een Japanse cultveteraan wiens uiterst psychedelische band Ghost ooit een nummer van ons eigen Earth And Fire coverde, wordt het toch een ander verhaal. Wel een heel mooi verhaal, want Helena Espvall en Masaki Batoh hebben elkaar gevonden in een reeks intrigerende sferen. Oude Zweedse folkliedjes krijgen een bijzondere vertolking, die dankzij Batohs inbreng een haast ongrijpbaar exotisch tintje vertoont. Dat geldt ook voor het bluesnummer Death Letter (van Son House), dat onverwachte banden met het antieke Scandinavische repertoire blijkt te onderhouden. De afsluitende en van ijle, abstracte schoonheid haast verdampende improvisatie Kyklopes, waarin verschillende leden van Ghost aanschuiven, misstaat al evenmin in dit bijzondere klankenpalet. Ongebruikelijke, akoestische instrumenten als harp, draailier en allerlei Aziatisch speeltuig dragen bij aan een eigenaardige sensatie: die van folk uit een parallelle wereld, een gedroomd tijdperk.

    • Jacob Haagsma