Film van de dag

Acteur Charles Martin Smith is de bioloog die in Never Cry Wolf op Antarctica moet onderzoeken of wolven de kariboepopulatie uitroeien. WALT DISNEY: WENN DIE WÖLFE HEULEN
Acteur Charles Martin Smith is de bioloog die in Never Cry Wolf op Antarctica moet onderzoeken of wolven de kariboepopulatie uitroeien. WALT DISNEY: WENN DIE WÖLFE HEULEN Ullstein bild

Never Cry Wolf. Van alle movie brats die begin jaren zeventig naam begonnen te maken, zoals Francis Coppola en Martin Scorsese, is Carroll Ballard de onbekendste. Dat heeft vooral te maken met het soort films dat hij maakt: natuurfilms over de relatie tussen mens en dier. In 1983 maakte hij het prachtige, op Antarctica opgenomen Never Cry Wolf. Deze gevoelige Disney-productie gaf nieuwe vorm aan traditionele wildlife-films. Een eenzame bioloog bestudeert aan de Poolcirkel het gedrag van wolven – hij moet aantonen dat ze de kariboepopulatie uitroeien. Daarbij gaat hij steeds meer op zijn onderzoeksobject lijken. Zelfs zijn dieet past hij aan op dat van de wolven: hij eet een stoofschotel van muisjes (zonder de staartjes). Ook leert hij wijze zaken van een mystieke, in Darwin geschoolde Inuit. (Carroll Ballard, 1983, VS), Morgen, BBC 2, 12.20-14.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg