Feyenoord allerminst in feeststemming

Celtic-spits Jan Vennegoor of Hesselink juicht na zijn tweede doelpunt tegen Feyenoord. Foto AP Celtic striker Jan Vennegoor of Hesselink, center, reacts after scoring his team's second goal, as Feyenoord defenders Tim de Cler, left, and Andre Bahia, right, look on during the Feyenoord tournament soccer match in Rotterdam, Netherlands, Sunday, Aug. 3, 2008. (AP Photo/Peter Dejong)
Celtic-spits Jan Vennegoor of Hesselink juicht na zijn tweede doelpunt tegen Feyenoord. Foto AP Celtic striker Jan Vennegoor of Hesselink, center, reacts after scoring his team's second goal, as Feyenoord defenders Tim de Cler, left, and Andre Bahia, right, look on during the Feyenoord tournament soccer match in Rotterdam, Netherlands, Sunday, Aug. 3, 2008. (AP Photo/Peter Dejong) Associated Press

Feyenoord 1 Celtic 3

Ruststand 0-3. 13. Samaras 0-1, 16. Vennegoor of Hesselink 0-2, 39. Vennegoor of Hesselink 0-3, 56 Fer 1-3. Schds: Braamhaar.

Het jubileumtoernooi van afgelopen weekeinde heeft Feyenoord op sportief gebied nog niet in feeststemming gebracht. De honderdjarige werd na nederlagen tegen Borussia Dortmund (1-2, vrijdag) en Celtic (1-3, gisteravond) laatste op zijn eigen evenement. Tottenham Hotspur was de beste van de drie geïnviteerde tegenstanders die Feyenoord in het verleden nog de baas bleef in Europa-Cupfinales. De Spurs versloeg Borussia met 3-0.

Die cijfers, maar dan omgekeerd, stonden gisteravond in de rust van het duel tussen Feyenoord en Celtic ook op het scorebord. De jubilaris werd met een striemend fluitconcert de kleedkamer in gejaagd. „Het is heel teleurstellend en nooit goed voor het zelfvertrouwen om voor eigen publiek laatste te worden, maar dit lag vooraf in de lijn der verwachting”, zei de nieuwe trainer Gertjan Verbeek.

Feyenoord miste door blessures en de Olympische Spelen, waar spits Roy Makaay en Jonathan de Guzman vanaf donderdag acte de présence geven, zeven belangrijke spelers. Gisteren voegde zich om curieuze redenen ook Nicky Hofs bij de afwezigen. De middenvelder had een blaar verwaarloosd en daardoor een ontsteking aan de voet opgelopen. „Weinig professioneel”, bromde Verbeek. Hij zette Hofs zaterdag uit de selectie.

De trainer neemt geen blad voor de mond en dat belooft wat voor de komende tijd. Ook op een ander gebied ontdekte Verbeek dat niet al zijn spelers goed met hun vak bezig zijn. In de rust van het duel tegen Celtic zag de trainer uit Jubbega dat verschillende Feyenoorders met rubberen noppen in plaats van de zogenoemde ‘pinnen’ het natte veld betraden. „We zijn toch met zijn allen professionals”, stelde Verbeek. ,,Dan hoor je van de spelers dat pinnen niet lekker lopen. Dat vind ik geen argument. Ik heb van Feyenoord ook schoenen gekregen die niet lekker zitten, maar als je ze lang draagt komt dat vanzelf goed. Ik verbaas me er over hoe nonchalant de jeugd van tegenwoordig met het vak van profvoetballer omgaat.”

Verbeek schuwt geen middel om discipline te brengen in de selectie die niet overloopt van kwaliteit. Zelfs als Feyenoord op volle oorlogssterkte kan aantreden, is versterking in de defensie en aanval geen overbodige luxe. Alleen op het middenveld is er balans en zijn er genoeg capabele spelers. Maar zeker voorin kan een extra aanvaller geen kwaad. De stand-in voor spits Roy Makaay is immers nog steeds de 37-jarige, blessuregevoelige Michael Mols. Feyenoord kan echter pas kopen als het een speler heeft verkocht.

De selectie bevat verder letterlijk enkele lichtgewichten of onervaren jonge spelers. Voor de toekomst is bijvoorbeeld de achttienjarige Kermit Erasmus aangetrokken. De Zuid-Afrikaan weegt 71,4 kilo en is slechts 1.62 meter lang, nog acht centimeter korter dan de ook niet bepaald uit de kluiten gewassen Hofs. Verbeek sprak de afgelopen weekeinde over „Kermit de kikker” en dat klonk aan de ene kant liefkozend maar ook cynisch. Erasmus is overigens niet vernoemd niet vernoemd naar een van de hoofdrolspelers van The Muppets, maar naar de Amerikaanse jazzmuzikant Kermit Ruffins. Verbeek: „We zijn inderdaad kwetsbaar als het op lengte aankomt. Kermit de Kikker kan hoog springen, alleen niet genoeg om elk kopduel te winnen.”

Behalve aanvallend in plaats van teruggetrokken spel, laat Verbeek Feyenoord ook in een ander systeem spelen. De ploeg gaat volgens het 4-4-2-concept voetballen, met een ruit op het middenveld. De teruggekeerde Jon Dahl Tomasson zal met zijn loopvermogen de aanvallende middenvelder worden in de voorste punt van de ruit. De gewijzigde tactiek vergt volgens aanvoerder Giovanni van Bronckhorst wel gewenning voor een aantal spelers. Als verdedigende middenvelder moet hij zelf van Verbeek „druk zetten” op de rechtsback van de tegenstander. „We speelden onder de vorige trainer Van Marwijk met Feyenoord een beetje zoals het Nederlands elftal op het EK. Dus met een sterk bezet middenveld. Nu moeten de flankspelers opkomen. Dat vergt veel fysieke kracht. Het is duidelijk dat we dit systeem nog niet beheersen.”

Verbeek vond dat zijn team tegen Celtic „naïef verdedigde”. Jan Vennegoor of Hesselink kreeg te veel vrijheid en hij was uitgerekend de speler die goed gedekt moest worden. De pinchhitter van Oranje scoorde tweemaal.

In de tweede helft zorgde Ron Vlaar voor meer rust, een betere opbouw en een redelijke organisatie in de defensie van de jubilaris. De Noord-Hollander keerde na tien maanden van afwezigheid terug in het eerste elftal van Feyenoord. In die periode herstelde hij van een kruisbandblessure. Verbeek constateerde gisteren dat Vlaar sterk is teruggekomen. En Foppe de Haan heeft de verdediger zelfs opgenomen in zijn voorlopige selectie voor de Olympische Spelen. Maar daar maakte Vlaar zelf een einde aan.

De Spelen kwamen te vroeg. „Ik ben vrijdag 4 juli naar technisch directeur Peter Bosz gestapt en samen met Foppe kwamen we tot de conclusie dat ik er niet aan moest beginnen”, aldus Vlaar. „Ik had even een klote middag, maar achteraf ben ik blij dat ik er voor heb gekozen me in Nederland voor te bereiden op het seizoen.”

    • Erik Oudshoorn