F1-zege voor Kovalainen door motorpech Massa

Heikki Kovalainen heeft gisteren de Grote Prijs van Hongarije gewonnen. Het was zijn eerste zege in de Formule 1. De Finse coureur van McLaren kreeg de overwinning in de slotfase cadeau toen Braziliaan Felipe Massa, op dat moment onbedreigd koploper, de motor van zijn Ferrari opblies. De Duitser Timo Glock finishte op de Hungaroring verrassend als tweede. Regerend wereldkampioen Kimi Räikkönen (Ferrari) werd derde en steeg naar de tweede plek in het klassement om het wereldkampioenschap. Daarin behield de Brit Lewis Hamilton, vijfde in Hongarije, de leiding.

Kovalainen stelde zich al tevreden met een tweede plaats, wat een unicum zou zijn in zijn nog korte carrière in de Formule 1. Drie ronden voor het einde snelde de Fin tot zijn eigen verbazing langs Massa, die vloekend uit zijn Ferrari stapte. De vreugde van Kovalainen was er niet minder om. „Na alle tegenslag van de afgelopen tijd ben ik heel blij met deze overwinning.”

Tot voor kort stond de positie van Kovalainen immers onder druk wegens zijn tegenvallende prestaties in het eerste deel van het seizoen. Hij behaalde tot gisteren alleen een podiumplek (derde) in Maleisië. Toch sprak McLaren afgelopen week het vertrouwen in de Fin uit door hem vast te leggen voor komend seizoen.

De 26-jarige coureur, die vorig jaar voor Renault zijn debuut maakte in de Formule 1, vertrok op de Hungaroring vanaf de tweede plaats, naast stalgenoot Lewis Hamilton. Beide McLaren-coureurs lieten zich bij de start aftroeven door Massa, die vanaf de derde positie een superstart maakte. Massa zette zijn Ferrari voor de eerste bocht naast de McLaren van Hamilton, weigerde eerder te remmen dan de Brit, en nam daarmee de leiding. De Braziliaan liep gestaag weg bij zijn concurrenten en had halverwege de race bijna vijf seconden voorsprong op Hamilton. Kovalainen moest al twintig tellen toegeven.

Hamilton zag zijn kansen op een derde GP-zege op rij in de 41ste ronde vervliegen door een lekke band. De noodzakelijke pitsstop wierp de Brit ver terug. Massa leek op dat moment onbedreigd op de zege én de leiding in de stand om het wereldkampioenschap af te stevenen.

Totdat Massa zijn motor opblies. Winnaar Kovalainen had troostende woorden voor de onfortuinlijke Braziliaan. „Natuurlijk leef ik mee met Felipe, wat hem gebeurde is mij dit jaar ook al een aantal keer overkomen.” (ANP)

Kijk voor de uitslag en de WK-stand op formula1.com