Evacuaties in Zuid-Ossetië

De separatistische Georgische provincie Zuid-Ossetië is gisteren begonnen met het evacueren van honderden vrouwen en kinderen naar Rusland. Dat heeft de de facto regering van Zuid-Ossetië gezegd. De evacuatie volgt nadat afgelopen weekeinde het geweld tussen Georgië en de opstandige regio oplaaide.

Bussen met meer dan 500 personen, onder wie 400 kinderen, zouden naar Noord-Ossetië zijn vertrokken, een zuidelijke provincie van Rusland die aan Zuid-Ossetië grenst. Volgens de Russische televisie zouden nog eens 300 mensen wachten op evacuatie. Zuid-Ossetië zegt dat de kinderen in gevaar waren. Maar Georgië ontkent dat: de kinderen zouden, zoals gebruikelijk rond deze tijd, op zomerkamp gaan.

Bij vuurgevechten tussen Georgische troepen en separatisten die vrijdagnacht begonnen kwamen volgens Zuid-Ossetië zeker zes mensen om het leven, en raakten vijftien anderen gewond. Tschinvali beschuldigt Georgië dat het de aanval is begonnen toen het de hoofdstad vrijdag bestookte met granaten. Tbilisi zegt dat het „gedwongen” werd om het vuur te openen nadat Georgische vredestroepen in het grensgebied werden beschoten. Volgens Zuid-Ossetië zou Georgië bewust op burgers hebben gevuurd. Tbilisi ontkent dat.

Zuid-Ossetië scheidde zich begin jaren negentig na een bloedige oorlog af van Georgië. Geen enkel land erkent echter de door Tschinvali uitgeroepen onafhankelijkheid. Sindsdien wordt de regio de facto autonoom geregeerd. Rusland heeft een vredesmacht in het gebied om te voorkomen dat er een nieuwe oorlog uitbreekt.

Sinds 2004 laaien de spanningen tussen Georgië en Zuid-Ossetië geregeld op. De Georgische president Michail Saakasjvili zwoer bij zijn aantreden de afvallige provincies, waaronder ook Abchazië, weer onder Georgische controle te zullen brengen. Moskou, dat de separatisten steunt, beschuldigt Georgië van het heimelijk voorbereiden van een gewelddadige invasie. Tbilisi zegt dat Moskou de regio’s wil annexeren. Georgië heeft in Moskou iritatie gewekt door zijn recente toenadering tot het Westen. (Reuters, BBC, AP)