Elf alpinisten dood op K2

K2: 'moeilijkste berg'

Zeker elf bergbeklimmers zijn dit weekeinde om het leven gekomen op de K2 in het noorden van Pakistan, de op één na hoogste berg ter wereld. Nooit eerder kwamen zoveel alpinisten tegelijk om op deze berg.

Onder de doden zijn drie Koreanen, twee Nepalezen, twee Pakistanen, een Fransman, een Serviër, een Noor en een Ier, aldus de Pakistaanse autoriteiten. Twee Nederlanders die de berg beklommen, wisten terug te komen naar het basiskamp op 5.400 meter hoogte. Ze zijn vanochtend met ernstige bevriezingsverschijnselen per helikopter overgebracht naar de Pakistaanse stad Skardu.

In totaal waren 22 alpinisten in verschillende groepjes in de buurt van de top van de berg, toen een lawine van ijsbrokken de veiligheidstouwen doorsneed die nodig waren om langs een van de lastigste stukken te komen, de zogeheten Bottleneck (rond 8.200 meter). Een deel van de slachtoffers vond direct de dood toen de touwen werden doorgesneden, anderen stierven door zuurstoftekort en koude. Twee helikopters zijn vanochtend vertrokken in een poging een Italiaanse bergbeklimmer te redden die vastzit boven de Bottleneck.

De K2, onderdeel van de bergketen Karakoram, wordt beschouwd als de moeilijkste berg om te beklimmen. Het dodental onder alpinisten ligt er gemiddeld drie keer hoger dan op de Mount Everest. Het grootste ongeluk op de berg tot dit weekeinde vond plaats in 1995, toen zes klimmers omkwamen in een storm. De berg werd voor het eerst bedwongen in 1954 door de Italiaanse alpinisten Lino Lacedelli en Achille Compagnoni.

K2: 'moeilijkste berg'