Eindelijk weer cool door minister Klink

Het horecarookverbod is onder meer ingevoerd om mensen te ontmoedigen te roken. Sinds het verbod rook ik inderdaad minder tijdens het uitgaan: eerst was het een sigaret per biertje, nu is het drie biertjes en dan buiten twee sigaretten roken. Maar ontmoedigd voel ik mij allerminst. Sterker, ik rook weer met plezier. Alles wat niet mag, is per definitie leuker. Toen mijn ouders het nog niet wisten, kreeg het roken met vrienden achter het schoolgebouw een extra dimensie: keek ons eens cool zijn. Nu ik tien jaar later stiekem in het hoekje van een discotheek aan een peuk trek, voel ik dezelfde opwinding. Ik doe iets wat niet mag, rebelse ik. En `Heb je een vuurtje voor me?` kan weliswaar niet langer als openingszin, maar deze heeft plaats gemaakt voor een veel betere: `Ga je mee naar buiten?` Dank Ab Klink, dank regering. Ik ben weer cool.

    • Mark Voortman Zwolle