Eerste F1-zege Fin Kovalainen

Heikki Kovalainen gisteren tijdens de Grote Prijs van Hongarije, op de Hungaroring. Foto AFP McLaren Mercedes' Finnish driver Heikki Kovalainen drives at the Hungaroring racetrack on August 3, 2008 in Budapest during the Formula One Hungarian Grand Prix. McLaren Mercedes' Finnish driver Heikki Kovalainen won the race ahead of Toyota's German driver Timo Glock and Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen. AFP PHOTO / BERTRAND GUAY AFP

Heikki Kovalainen had zich gisteren in de slotfase van de Grote Prijs van Hongarije al tevreden gesteld met de tweede plaats. Dat zou al een unicum zijn geweest in zijn nog korte Formule 1-carrière. Drie ronden voor het einde reed de Finse McLaren-coureur tot zijn eigen verbazing op het lange rechte stuk ineens langs Felipe Massa, die vloekend uit zijn Ferrari stapte. De Braziliaan had zijn motor opgeblazen en zag een zekere zege daardoor uit zijn handen glippen.

Zo behaalde Kovalainen zijn eerste zege in de Formule 1. Dit seizoen was hij nog niet verder gekomen dan een derde plaats, in Maleisië. McLaren sprak vorige week echter het vertrouwen in Kovalainen uit door hem nu al vast te leggen voor komend seizoen.

De 26-jarige Fin, die vorig jaar voor Renault zijn debuut maakte in de Formule 1, vertrok op de Hungaroring vanaf de tweede plek, naast stalgenoot Lewis Hamilton. Beide McLaren-coureurs lieten zich bij de start aftroeven door Massa, die vanaf de derde plek een superstart maakte. Massa zette zijn Ferrari voor de eerste bocht naast de McLaren van Hamilton, weigerde eerder te remmen dan de Brit, en nam daarmee direct de leiding.

De Braziliaan nam afstand van zijn concurrenten en had halverwege de race bijna vijf seconden voorsprong op Hamilton. Kovalainen moest al ruim twintig tellen toegeven. Hamilton zag zijn kansen op een derde zege op rij in de 41ste ronde vervliegen door een lekke band. De noodzakelijke pitstop wierp de Brit ver terug. Massa leek op dat moment onbedreigd op de zege én de leiding in de stand om het WK af te stevenen. Een enorme rookwolk achter zijn Ferrari maakte drie ronden voor het vallen van de vlag een einde aan het voorgenomen feestje van de Braziliaan. Op het rechte stuk, voor de pitsmuur, stapte Massa gedesillusioneerd uit zijn bolide.

Achter Kovalainen reed Timo Glock verrassend naar de tweede plaats. De Duitser knalde twee weken geleden in Hockenheim met zijn Toyota met hoge snelheid tegen een muur, zonder ernstige gevolgen. In de kwalificatie verraste de Duitser al met een vijfde plek.

Wereldkampioen Kimi Raikkonen mocht door de pech van teamgenoot Massa ook naar het podium. Hij werd derde en zich met de derde plek enigszins van zijn teleurstellende zesde tijd in de kwalificatie. Hij steeg in het WK-klassement naar de tweede plek, op vijf punten van leider Hamilton. De Brit heeft na elf races 62 punten. (ANP)