Doden bij gevechten Hamas en Fatah

Bij gevechten tussen aanhangers van de concurrerende Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah zijn dit weekeinde zeker elf doden en tientallen gewonden gevallen in de Gazastrook. Bijna tweehonderd aanhangers van Fatah vluchtten de grens met Israël over.

President Abbas, leider van het seculiere Fatah, zei in een reactie dat hij de gevluchte Fatah-leden niet op de Westelijke Jordaanoever wilde opvangen. Daarop stuurde Israël circa dertig Fatah-aanhangers terug naar de Gazastrook. Bij terugkomst werden ze door Hamas gearresteerd. Hierop hebben Abbas en de Israëlische regering in overleg besloten dat de vluchtelingen die nog aan de grens zijn, alsnog mogen blijven. Zij vertrekken vermoedelijk vandaag naar Ramallah, waar Abbas’ hoofdkwartier is.

Vorige maand brak de strijd tussen Hamas en Fatah uit, nadat een bom op het strand van Gaza-Stad vijf Hamasstrijders en een jong meisje doodde. Hamas beschuldigt Fatah ervan de aanslag te hebben uitgevoerd. Fatah zegt dat opstandige Hamas-strijders achter de aanslag zitten.

Hamas heeft een jaar geleden de macht van Fatah overgenomen in de Gazastrook. Fatah, de gesprekspartner van Israël en het Westen, heeft de macht op de Westelijke Jordaanoever en onderdrukt daar weer Hamas-aanhangers. De islamitische partij Hamas sloot vorige maand een wapenstilstand met Israël. Sinds die tijd zijn de interne twisten in de geïsoleerde Gazastrook weer opgelaaid.

De gevechten liepen dit weekeinde weer op, nadat strijders van Hamas probeerden leden van de Hilles-familie te arresteren. Huizen van deze familie, die volgens Hamas achter de bomaanslag zou zitten, werden beschoten. De wijk waar een groot deel van de familie woont, is al dagen omsingeld. Hamas heeft, net als vorige week, opnieuw tientallen arrestaties verricht.