Dicht bij de juiste vorm

Volgens Foppe de Haan komt zijn team in de buurt van de juiste vorm.

Maar het kan nog beter, stelde de bondscoach.

In China wordt druk gerepeteerd voor de openingsceremonie van de Zomerspelen. Foto Reuters Performers pose for photos ahead of the rehearsal for the opening ceremony of the 2008 Beijing Olympic Games in front of the National Stadium, also know as the Bird's Nest, in Beijing, July 16, 2008. REUTERS/Joe Chan (CHINA) (BEIJING OLYMPICS 2008 PREVIEW)
In China wordt druk gerepeteerd voor de openingsceremonie van de Zomerspelen. Foto Reuters Performers pose for photos ahead of the rehearsal for the opening ceremony of the 2008 Beijing Olympic Games in front of the National Stadium, also know as the Bird's Nest, in Beijing, July 16, 2008. REUTERS/Joe Chan (CHINA) (BEIJING OLYMPICS 2008 PREVIEW) REUTERS

Het olympische voetbalelftal kende zaterdag in Hongkong een redelijke generale voor de Spelen. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan speelde in het tweede duel om de ING Cup met 1-1 gelijk tegen Ivoorkust. Na de eerdere zege op Kameroen pakte Oranje de hoofdprijs bij het toernooi.

Nederland heeft in Azië een ander doel: een olympische medaille winnen. In het duel met Ivoorkust zag De Haan nog enkele punten die verbeterd moeten zijn als zijn ploeg op 7 augustus voor de eerste olympische wedstrijd tegen Nigeria aantreedt.

Zo moeten de spelers elkaar verbaal beter coachen. „Er werd slecht gecommuniceerd”, stelde de Friese coach vast. „Dat is misschien logisch omdat het op een aantal posities anders was ingevuld bij ons. Maar ik heb het nog wel uitgebreid op beeld laten zien.”

Daarnaast vond De Haan zijn mannen niet ontspannen spelen. „We forceerden te veel. We waren ook te veel onderweg. Als we eenmaal de bal pakten, dan gaven we hem weer moeiteloos aan de tegenpartij. Nu kan dat nog, volgende week niet meer.”

De bondscoach was ook nog niet echt te spreken over de wisselwerking tussen Ryan Babel en Roy Makaay. Babel heeft de voorkeur gekregen boven Gerald Sibon. „Hij speelde nog te diep op het middenveld, maar het was ook zijn eerste wedstrijd.” Volgens De Haan laat Makaay nog on voldoende zien. „Hij moet een tandje erbij doen en agressiever worden. Ik ga het daar met hem nog over hebben.”

Nederland begon goed aan de wedstrijd. In de veertiende minuut opende Urby Emanuelson vanuit een vrije trap de score. In de loop van het duel werd Ivoorkust, mede onder impulsen van oud-Feyenoorder Salomon Kalou, steeds sterker. Vlak na rust tekende Yao voor de gelijkmaker. De Haan had Babel gewisseld voor Sibon en bracht Otman Bakkal en Kees Luijckx in het veld voor Hedwiges Maduro en Erik Pieters. Met dit drietal kreeg Oranje nog wel wat kansjes, maar de beste mogelijkheden waren voor Ivoorkust.

De Haan hield Kew Jaliens en Royston Drenthe aan de kant. Beiden hebben last van een blessure, maar kunnen de eerste wedstrijd spelen. De bondscoach was ondanks zijn kritiek niet geheel ontevreden. „We komen in de buurt van de juiste vorm. Je wilt altijd dit nog doen en dat nog doen, maar dat houd je altijd.”

De Haan is tot nu toe het meest verrast door het spel van Emanuelson. Na een slecht seizoen bij Ajax bloeit hij nu op bij het olympisch elftal. „Het loopt lekker”, zei Emanuelson, die werd uitgeroepen tot speler van het toernooi. „Ik hoop dat zo’n seizoen als afgelopen jaar nooit terugkomt. Ik ben blij dat ik wat kan laten zien. Dat hebben we als ploeg af en toe ook gedaan. Als we zo voetballen, kunnen we ver komen.” (ANP)

Wanneer speelt Oranje en wanneer komen de andere Nederlandse olympiërs in actie? Kijk op nrc.nl/sport/ olympische_spelen_2008