Delftse meesters bij elkaar gebracht op expo in Japan

TOKIO. In het Tokyo Metropolitan Art Museum is zaterdag een tentoonstelling geopend met schilderijen van Johannes Vermeer en andere Delftse meesters. Het is de eerste keer dat Nederlandse meesterwerken uit de zeventiende eeuw op zo`n grote schaal te zien zijn in Japan, aldus het al sinds 1926 bestaande museum. Op de expositie zijn zeven schilderijen te zien van Vermeer (circa 1632-1675), een van de beroemdste Nederlandse kunstschilders uit de Gouden Eeuw. De werken zijn tijdelijk uitgeleend door musea overal ter wereld, waaronder het Amsterdamse Rijksmuseum en het Mauritshuis in Den Haag. Ook Vermeers schilderij Zittende Vrouw aan het Virginaal, dat in particulier bezit is en zelden wordt getoond, maakt deel uit van de tentoonstelling. ”Johannes Vermeer verbeeldt het licht dat het geluk in ons hart ontbrandt”, aldus het Tokyo Metropolitan Art Museum. Er zijn in de wereld slechts rond de dertig schilderijen bekend van Vermeer. Het beroemde Melkmeisje, een van de topstukken van het Rijksmuseum, zal niet op de tentoonstelling in Japan te zien zijn. Naast Vermeer kunnen Japanners schilderijen bewonderen van Delftse tijdgenoten, onder wie Carel Fabritius, Pieter de Hooch en Jan van der Heyden. De expositie in Tokio is te zien tot en met 14 december.