De tv gaat op zoek naar de ware

De zoektocht naar een relatie staat centraal in een groot aantal tv-formats dit seizoen. ‘Nederland is gefixeerd op romantiek en passie die is gevoed door Hollywood.’

Koppelaars en wetenschappers vinden de ideale partner. Foto HH, montage Fotodienst NRC Handelsblad Mandatory Credit: NOVASTOCK / Rex Features Ltd. A MOTHER, FATHER AND THREE CHILDREN HOLDING HANDS WALKING DOWN A GRASSY SLOPE TOGETHER. ONE OF THE CHILDREN IS RIDING ON THE FATHER?S SHOULDERS. MODEL RELEASED A MOTHER, FATHER AND THREE CHILDREN HOLDING HANDS WALKING DOWN A GRASSY SLOPE TOGETHER. ONE OF THE CHILDREN IS RIDING ON THE FATHER?S SHOULDERS. ACTIVE ACTIVITIES ACTIVITY ADULT ADULTS BLUE SKIES BLUE SKY BOY BOYS BROTHER BROTHERS CARRYING CHILD CHILDREN COUPLE COUPLES DAD DADS DAUGHTER DAUGHTERS DAY DAYS DAYTIME ENJOY ENJOYING ENJOYMENT FAMILIES FAMILY FAMILY TOGETHERNESS FATHER FATHERS FEMALE FEMALE CHILD FEMALE CHILDREN FEMALE SIBLING FEMALES FREE TIME FUN GIRL GIRLS GLAD GLADNESS GRASS HAPPINESS HAPPY HILL HILLS HOLDING HANDS HUMAN BEING HUMAN BEINGS INDIVIDUAL INDIVIDUALS KID KIDS LEISURE LEISURE ACTIVITY LEISURELY LIFESTYLE LIFESTYLES MALE MALE SIBLING MALE SIBLINGS MALES MAMA MAN MEN MODEL RELEASED MOM MOMS MOTHER MOTHERS OUTDOOR PAIR PARENT PARENTS PEOPLE PERSON PERSONS PLEASURABLE PLEASURE RECREATION SHOULDERS SIBLING SIBLINGS SIS SISTER SISTERS SMILING SON SONS SPARE TIME TIME-OFF TOGETHER TOGETHERNESS TWO VACATION VACATIONS VERTICAL VERTICALS WALKING WHOLESOME WOMAN WOMEN YOUNG YOUNGSTER YOUNGSTERS YOUTH YOUTHS Novastock;Rex Features Ltd;Hollandse Hoogte

Een zoektocht naar de grote liefde! Dat is het uitgangspunt voor een groot aantal tv-formats in het nieuwe seizoen. Of het nu gaat om snelle, hedonistische singles, vrijgezelle werkende moeders of dertigers en veertigers uit de middenklasse die partnerloos zijn: kijkcijferkanon Boer zoekt vrouw van de KRO is de grote inspiratiebron voor veel nieuwe datingprogramma’s in het komend televisieseizoen.

De KRO zelf ontwikkelt ook een nieuw datingprogramma: Dr. Love, dat is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. „Nederland is gefixeerd op romantiek en passie die is gevoed door Hollywood”, zegt drs. Maarten Berg, sociaal-psycholoog aan de Erasmus Universiteit die aan de pilot meewerkt. „Maar dat is een novum in de menselijke geschiedenis. Het fundament voor een stabiele relatie vormen hetzelfde sociale milieu, eenzelfde kijk op levensvragen of geloof en natuurlijk speelt ook de economische component een rol.”

In de eerste koppelshow in Nederland, Op Goed Geluk met Carry Tefsen, was gevatheid de basis voor een date. In 1987 mocht een single vragen stellen aan drie kandidaten die hij of zij niet kon zien. Met de blind gekozen winnaar werd een reisje gemaakt.

Op Goed Geluk was gebaseerd op het Amerikaanse The Dating Game en werd gemaakt door John de Mol. Zijn nieuwste dagelijkse realitysoap Can’t buy me love, opvolger van zijn controversiële De Gouden Kooi, gaat ook over de zoektocht naar de ware – maar dan in een laboratoriumsituatie. Twaalf „goedgebekte singles tussen de 18 en 35 jaar” worden drie maanden opgesloten in een villa in Eemnes. Om een relatie op te doen en geld te verdienen met opdrachten. Spelelementen als wegstemmen en de entree van nieuwe „bloedmooie” kandidates moeten de emoties aanwakkeren. De nieuwe serie begint 1 september op RTL5.

In diezelfde maand begint bij RTL 8 de realityserie Irish Matchmaker waarin drie Nederlandse vrouwen in Ierland op zoek gaan naar hun ideale man. Ze krijgen begeleiding van de ‘liefdesmakelaar’ Willie Daly wiens familie gespecialiseerd is in koppelen.

Vrouwenzender Net5 volgt vanaf volgende maand drie alleenstaande, werkende moeders, allen dertigers, in de realityserie Alleen nog een man, gebaseerd op een Zweeds format. In deze door Eyeworks gemaakte afvalrace hebben de geportretteerden ieder de keuze uit tien tot vijftien mannen.

De KRO begint pas in mei 2009 met een nieuwe reeks Boer zoekt vrouw. Eerst komt Dr. Love, gepresenteerd door Anita Witzier. Singles Dennis (begin 40) en Anouk (begin 30) zijn deelnemers in de proefaflevering van Dr. Love Beiden hebben een leuke baan, een eigen huis, veel hobby’s en veel vrienden. Ze horen niet tot de categorie moeilijk bemiddelbaar – en dat is de overeenkomst met al die andere datingprogramma’s: op tv is de single zelden een kneus.

In het programma Dr. Love proberen wetenschappers de vrijgezellen te koppelen aan hun ideale partner op basis van sociologische en psychologische eigenschappen. „Opmerkelijk is dat je in Nederland voor alles professionele hulp kunt krijgen, behalve voor een grote levensvraag als de liefde”, zegt Maarten Berg die door productiemaatschappij Palmplus is gevraagd mee te werken.

Hij noemt menige zoektocht naar een partner echter ‘amateuristisch’. „We laten het aan het toeval over, gaan af op eerste indrukken, zijn geneigd om dezelfde fouten te herhalen als het misloopt.” De basis voor Dr. Love zijn wetenschappelijke testen om inzicht te krijgen of twee mensen bij elkaar passen. Dat klinkt niet erg romantisch voor een tv-show, waar blijft de vonk die moet overspringen?

Volgens Berg is het idee-fixe in het Westen dat een gepassioneerde verliefdheid dé voorwaarde zou zijn voor een langdurige relatie. „Uit biochemisch onderzoek blijkt dat verliefdheid te vergelijken is met een geestesstoornis”, zegt hij. „Hersendelen die normaal voor een kritische kijk zorgen zijn minder geactiveerd bij verliefdheid.” Een evolutionaire functie van verliefdheid is om nageslacht te produceren, maar volgens Berg niet om levenslange relaties tot stand te brengen. „Door de korte duur van verliefdheid, krijgen veel mensen later te maken met ontnuchtering.”

Met Dr. Love wil hij laten zien aan mensen, die louter geloven in de geheimzinnige chemie van verliefdheid, dat een radicaal andere benadering meer garantie kan bieden voor succes. „In India blijkt uit onderzoek dat gearrangeerde huwelijken vaker slagen dan relaties die ‘spontaan’ zijn ontstaan.”

    • Mirjam Keunen