Conflict Thailand en Cambodja laait op

Phnom Penh. De ruzie tussen de buurlanden Cambodja en Thailand over een betwiste hindoetempel is gisteren opnieuw opgelaaid. Cambodja beschuldigt het Thaise leger ervan een tweede tempel langs de grens te hebben bezet. Sim Sokha, een commandant van de Cambodjaanse grensbewaking, zei dat ongeveer zeventig Thaise militairen donderdag de dertiende eeuwse Ta Moan Thom-tempel hebben bezet. Het Thaise leger ontkent de beschuldiging. De Ta Moan Thom tempel ligt enkele honderden kilometers ten westen van de elfde eeuwse Preah Viheartempel, waar aan beide kanten van de grens honderden militairen zijn samengetrokken. De al jaren spelende grensruzie laaide op nadat Cambodja het complex nomineerde voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Thailand vreest dat daardoor zijn claim op een gebied van 4,6 vierkante kilometer rondom de tempel in gevaar komt.